The MUMMY
NIEUWS - Achter de schermen

Coproductieverdrag met China

27 oktober 2015

Nederland en China hebben sinds gisteren een coproductieverdrag voor films. Het verdrag werd getekend in Beijing tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan China. 

Als stimulans voor coproducties zijn gunstige voorwaarden opgenomen die culturele en economische uitwisseling vergemakkelijken. Zo komen films voortaan in aanmerking voor steun uit beide landen, en worden Nederlandse films uitgezonderd van de Chinese quota op buitenlandse films. Dit levert de Nederlandse filmwereld bredere toegang tot het Chinese publiek op. 

Ondertekening coproductieverdrag China-Nederland

Doreen Boonekamp, directeur/bestuurder van het Nederlands Filmfonds: “Het verdrag biedt nieuwe kansen voor samenwerking en culturele uitwisseling tussen de Nederlandse en Chinese filmindustrie. Met name op het gebied van documentaire, animatie en kinderfilms, terreinen waarop Nederland zich onderscheidt, hebben onze Chinese partners hun interesse uitgesproken.”  

Van coproducenten wordt geëist dat ze een creatieve en technische bijdrage leveren, en financiering van productiekosten inbrengen (minimaal 10% en maximaal 90%). De China Film Co-production Corporation en het Nederlands Filmfonds gaan de aanvragen behandelen. 

Nederland had al coproductieverdragen met Frankrijk, Canada en Duitsland. Binnenkort komen daar naar verwachting verdragen met de Franstalige Gemeenschap van België en Zuid-Afrika bij.  

De verdragtekst komt binnen een maand op www.filmfonds.nl.

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

XX_HITMAN'S-BODYGUARD_BANNER(240x180)
LOGAN LUCKY_HFN_240x180px_v1
Banner-Verschrikkelijke Ikke 3
17102.BARCO.HollandFilmNieuws.onlinebanner.v2
XX_COCO_BANNER(240x180)
Banner Cinejobs 240x180px
35576.CC_Banner_Carma_tbv_Holland_film_nieuws_240x180px_v2
Banner_GirlsNightOut_240x180