banner Pieter Konijn
NIEUWS - Achter de schermen

EU: niet-nationale Europese films vooral vertoond door bioscopen

09 maart 2018

Europese bioscopen, tv en vod vertonen meer niet-nationale films van Europese bodem, dan nationale films. Daarbij lopen bioscopen met 31% van de totale programmering voorop (tegenover tv met 19% en vod met 15%). Dat is een van de hoofdconclusies in het laatste onderzoek van de European Audiovisual Observatory dat onlangs verscheen.

De Europese onderzoeksorganisatie publiceert in opdracht van de Europese Commissie regelmatig over de stand van zaken van Europese audiovisuele content en distributie. Dit keer is de wijze van verspreiding van niet-nationale Europese films in bioscopen en op televisie en vod onder de loep genomen. Welke lidstaten van de Europese Unie zijn de belangrijkste exporteurs en importeurs van niet-nationale Europese films, welke factoren spelen een bepalende rol bij het ‘reizen’ van films en zijn daarbij patronen aan te wijzen?

Enkele conclusies zijn dat taal en productievolume positieve invloeden zijn, en dat onder meer coproducties en festivalwinnaars gemakkelijk de grens over gaan. Niet verrassend is dat landen die een taal of culturele verwantschap delen, zoals de Scandinavische landen en of België/Nederland, organische clusters vormen voor de export en import van niet-nationale Europese films.

Het 142 pagina’s tellende rapport bevat een uitputtende analyse van data uit 2015-16 en is te downloaden via de site van de European Audiovisual Observatory: The circulation of EU non-national films A sample study: Cinema, television and transactional video on-demand.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN