banner Pieter Konijn
NIEUWS - Achter de schermen

Europees Hof: verkoop en gebruik streamingkastjes strafbaar

02 mei 2017

Het verkopen en gebruiken van mediaspelers met add-ons is volgens het Europees Hof van Justitie in strijd met de wet. Dit oordeel heeft het Hof vorige week geveld in een zaak van Stichting Brein versus aanbieder Filmspeler.nl. Het gaat om kastjes die zo zijn ingesteld dat de gebruiker er gratis, met vooraf geïnstalleerde software, eenvoudig illegale content mee kan streamen.

De rechter oordeelde dat spelers met dergelijke add-ons doelbewust worden verkocht om de gebruiker opzettelijk en gemakkelijk toegang te verschaffen tot illegale content. Daarmee wordt inbreuk gepleegd op het auteursrecht. De exacte schadevergoeding wordt later vastgesteld door de rechter in Nederland.

De uitspraak is een belangrijke mijlpaal voor Brein. De auteursrechtenorganisatie is al langer in een juridisch gevecht verwikkeld met Filmspeler.nl (zie ook ons eerdere bericht hierover), en is nu dus op Europees niveau in het gelijk gesteld. Dit maakt het voor Brein eenvoudiger om ook andere aanbieders van vergelijkbare streamingskastjes voor de rechter te slepen, op straffe van een dwangsombevel.

Ook streamen uit illegale bron is strafbaar, zo oordeelde het Hof. Tot nog toe had streamen juridisch gezien niet dezelfde status als illegaal downloaden, omdat er geen kopie wordt gemaakt. Maar het Europees Hof heeft nu geoordeeld dat streamen gezien moet worden als een tijdelijk kopie, en daarmee als een inbreuk op het auteursrecht. Dit schept een belangrijk precedent voor toekomstige rechtszaken die Brein wil aanspannen in de strijd tegen piraterij.

In een reactie op de uitspraak roept Brein alle verkopers op om direct de verkoop te staken of anders een dwangsombevel aan hun broek te kunnen verwachten. Individuele gebruikers raadt Brein aan om hun kastjes terug te brengen, hun geld terug te vragen en een schadevergoeding te eisen.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px