banner Pieter Konijn
NIEUWS - Achter de schermen

Filmproducenten splitsen zich af in VPS

01 oktober 2015

Een aantal producenten heeft zich afgesplitst van brancheorganisatie Filmproducenten Nederland (FPN). Het initiatief is van filmproducenten Klaas de Jong en Bernard Tulp (van onder meer Michiel de Ruyter). Gisteren hebben zij de Vereniging van Professionele Speelfilm Ondernemers opgericht: de VPS.

De Jong en Tulp zouden al langer met het idee rondlopen, maar de directe aanleiding is het verschil van inzicht over het beleid van Filmproducenten Nederland (FPN) inzake de bestrijding van piraterij.

Op 29 september kwam de FPN, samen met NVPI en NVF met een gezamenlijk statement naar buiten waarin ze zich distantiëren van de schadeclaim die rechtenorganisatie SEKAM bij de overheid heeft neergelegd, en de voorkeur uitspreken voor overleg met de overheid.

De VPS vindt dat de schade die de industrie lijdt door partijen als Popcorn Time, die  jaarlijks in de honderden miljoenen euro’s zou lopen, actief bestreden moet worden.

De vereniging, gevestigd in Amsterdam,  stelt zich ten doel om de Nederlandse professionele speelfilm onder de aandacht te brengen van een zo groot mogelijk publiek, zich sterk te maken voor het behoud van de bestaande financieringsbronnen én nieuwe financieringsbronnen voor speelfilms aan te boren. 

Alleen producenten met minstens twee films die meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers hebben getrokken, kunnen lid worden van de VSP.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird