banner Pieter Konijn
NIEUWS - Achter de schermen

Nederlandse Staat ontkent schuld

05 maart 2016


De Nederlandse Staat vindt dat zij niet verantwoordelijk is voor de economische schade als gevolg van filmdiefstal. Dat blijkt uit een brief die Minister Van der Steur van veiligheid en justitie afgelopen vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Vereniging van Professionele Speelfilm Ondernemers (VPSO) stelde de Nederlandse staat eind vorig jaar aansprakelijk voor de schade die rechthebbenden hebben geleden als gevolg van het beleid van de overheid.

Die heeft volgens de vereniging namelijk ten onrechte niet opgetreden tegen het verspreiden van illegaal verkregen materiaal, ondanks een eerdere uitspraak van het Europese Hof van Justitie. De schade die rechthebbenden sinds 2004 hebben geleden is door de VPSO op 1,2 miljard euro vastgesteld.

De minister maakt in de brief aan de kamer duidelijk dat de landsadvocaat een brief heeft gestuurd aan de VPSO waarin is gesteld dat de Staat niet aansprakelijk is. Zij heeft volgens de landsadvocaat niet in strijd met de zogeheten Auteursrichtlijn gehandeld en daarmee feitelijk toegestaan, en zelfs gestimuleerd, dat films illegaal zijn verspreid. 

In april 2014 bepaalde het Europese Hof van Justitie dat de Nederlandse staat het downloaden van films, muziek en boeken uit een illegale bron ten onrechte schaarde onder de thuiskopieregeling, oftewel het maken van een kopie voor privégebruik. Sindsdien wordt er door de filmindustrie aan gewerkt om de Staat mee te laten werken aan het bestrijden van illegale distributie. De VPSO koos eind vorig jaar voor de harde lijn door de Nederlandse Staat aansprakelijk te stellen en een claim neer te leggen van 1,2 miljard euro.

Volgens de landsadvocaat is er geen sprake van een ‘causaal verband’ tussen de economische schade en het beleid van de overheid. Daarnaast is er sprake van verjaring, zo valt uit de brief van de minister op te maken. Rechthebbenden hebben bovendien genoeg civielrechtelijke middelen tot hun beschikking ‘om tegen auteursrechtinbreuken op te treden en dat het op hun weg ligt daarvan gebruik te maken.’Wel heeft de minister aangegeven, zoals hij al eerder had gedaan, dat hij binnenkort met de rechthebbenden en de internetproviders om tafel wil gaan zitten om te bekijken hoe er kan worden samengewerkt op het gebied van voorlichting en handhaving.

De brief van de minister is hier te lezen.

lees meer

Riet Zegers

Riet Zegers is uitgever van Holland Film Nieuws en verantwoordelijk voor de eindredactie en advertentieverkoop. Met haar bedrijf Filmplan verzorgt zij de programmering van diverse bioscopen en filmtheaters door het hele land. Daarnaast houdt Filmplan zich bezig met een breed scala aan filmgerelateerde projecten (o.a. het uitgeven van het adresboek).
Website www.filmplan.nl / Linkedin riet-zegers

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie