banner Pieter Konijn
NIEUWS - Achter de schermen

Piraterij: het roer moet om

09 februari 2016

Vorige week heeft een groep filmproducenten en -distributeurs de Nederlandse staat officieel aansprakelijk gesteld voor geleden schade door piraterij. Erkent de overheid geen aansprakelijkheid, dan volgt een gang naar de rechter waarbij 1 miljard euro aan misgelopen inkomsten wordt geclaimd. Dat stond in een brief  die het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Tweede Kamer vorige week ontvingen van de VSO en filmdistributeur Dutch FilmWorks (DFW) namens een groep producenten en distributeurs (zie onze eerdere berichtgeving)

In Nederland is sinds april 2014 op last van het Europese Hof van Justitie een downloadverbod van kracht. De groep roept de overheid op het matje omdat deze het downloadverbod onvoldoende zou handhaven. In de brief staan drie eisen geformuleerd: de overheid moet internetpiraten beter aanpakken, een bewustwordingscampagne opzetten tegen illegaal up- en downloaden en de verspreiding van illegaal aanbod strafrechtelijke aanpakken.

FilmProducenten Nederland (FPN), de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) en de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI) staan niet als ondertekenaars onderaan de brief. Toch liggen de eisen niet ver af van die van de belangenverenigingen. FPN directeur Marjan ter Haar benadrukt: 'Ook de FPN vindt dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen, ISP’s moet betrekken en een beter handhavingskader moet realiseren.' Een voorlichtingscampagne en het leiden van consumenten naar legale content staan tevens op het wensenlijstje. Ter Haar zegt snel in overleg te willen treden met overheid, ISP’s en belanghebbenden. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de  NVPI en NVF, en met Stichting BREIN.

Ook Tim Kuik, de directeur van deze auteursrechtenorganisatie, vindt het belangrijk om te benadrukken dat de wensen qua inhoud en overleg nagenoeg overeenkomen. BREIN vindt dat het ministerie traag handelt. Pas een jaar na de uitspraak van het Europees Hof, is toegezegd dat het ministerie zou inventariseren welke vrijwillige maatregelen mogelijk zijn. Maar een overleg tussen de betrokken partijen is pas vorig najaar aangekondigd tijdens het seminar 'Legaal Aanbod - De Norm, van het ministerie. Minister Van der Steur is daar vorige week weer op terug gekomen tijdens het beantwoorden van kamervragen. Kuik: 'Het antwoord is opnieuw een belofte, dat is mooi maar het is ondertussen al lang tijd voor daden.'


De aanpak van de groep rond VSO vindt hij echter risicovol. Het inmiddels op gang gekomen traject om een overleg te organiseren, wordt onder druk gezet door de brief. 'Het is afwachten hoe het ministerie daarop reageert. De brief heeft de teneur geen woorden maar daden. Dat is stoer, maar niet zonder risico.'

Dat is ook de vrees van Dutch Directors Guild en ACT (belangenvereniging van acteurs). Kuik vindt het echter verbazingwekkend dat vanuit de DDG vraagtekens worden gezet bij de hoogte van het schadebedrag van 1 miljard. Volgens Kuik is dat onterecht en dient het ook niet het collectieve belang.

Ook Klaas de Jong bekritiseert de reactie van DDG en ACT. Hij vindt het  onbegrijpelijk dat ACT zegt het publiek niet te willen criminaliseren. 'Illegaal downloaden is wel degelijk strafbaar. Je kunt het vergelijken met winkeldiefstal. Ik begeef mij nu op glad ijs maar als je illegaal downloaden niet als een criminele activiteit ziet dan kan dat maar één ding betekenen: dan ben je geen rechtvaardig en ethisch mens en misschien heb je zelf wel illegaal gedownloaded.'  

De Jong vindt het belangrijk dat ook ISP’s aangepakt worden. 'Deze vervullen een belangrijke rol in het verspreiden van illegale content. Ze zouden verplicht moeten worden om illegale kanalen te blokkeren. Ik overweeg echt om aangifte te doen tegen ISP’s die het verkeer van illegale content maar gewoon laten passeren.'

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn de voorbereidingen om overheid, belanghebbenden en andere relevante partijen om tafel te krijgen al enige tijd geleden in gang gezet en kan een overleg binnen afzienbare tijd worden verwacht. Verder kan de groep producenten en distributeurs rond de VSO nog deze week een schriftelijke reactie van de minister tegemoet zien.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)