banner Pieter Konijn
NIEUWS - Achter de schermen

Raad voor Cultuur: ingrijpen in av-sector onvermijdelijk

22 februari 2018

Quota voor het Nederlands product, heffingen bij eindexploitanten, een overkoepelend AV fonds en de terugkeer van regionale mediaeducatie expertisecentra. Dat is nodig om Nederlandse AV content  uit een neerwaartse spiraal te redden, zo stelt de Raad voor Cultuur in het advies voor de audiovisuele sector dat vandaag verscheen.

Het sectoradvies ‘Zicht op zoveel meer’ schetst een zwart toekomstscenario. Treft de overheid geen forse maatregelen, dan dreigt het gevaar 'dat de Nederlandse audiovisuele sector in een neerwaartse spiraal belandt en uiteindelijk marginaliseert', zo stelt de raad. Niet alleen staat het verdienmodel enorm onder druk en dalen de inkomsten dramatisch. Ook komt de audiovisuele sector steeds meer in handen van grote buitenlandse machtige spelers zoals Netflix en Amazon. Dat geldt ook voor de bioscoopsector in Nederland die gedomineerd wordt door drie grote buitenlandse ketens. Volgens de raad is er nauwelijks nog een serieuze, gelijke strijd, maar is er sprake van een dreigend winner takes it all scenario. Met alle gevolgen van dien voor de kwaliteit en toegankelijkheid van Nederlandse content. De raad vreest dat ‘de relevantie van het Nederlandse product daardoor verder afneemt en de toegankelijkheid minder’.

Daarom pleit de raad voor quota voor de vertoning van Nederlandse content. Op on demand platforms die in Nederland actief zijn, maar ook in bioscopen en filmtheaters.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px