banner Pieter Konijn
NIEUWS - Achter de schermen

Samenwerking buitenlandse producenten wordt gemakkelijker

10 februari 2017

Het wordt gemakkelijker voor Nederlandse producenten om met collega's uit verschillende landen samen te werken. De huidige Co-Production Convention van de Raad van Europa wordt vernieuwd. De officiële openingsceremonie voor ratificatie vond plaats tijdens het International Film Festival Rotterdam. Daar ondertekenden de eerste landen het aangepaste verdrag: Nederland, Griekenland, Italië Luxemburg, Malta, Noorwegen, Portugal, Servië, Slowakijë en Slovenië.

De Raad van Europa past het verdrag aan zodat het beter aansluit op de nieuwe werkelijkheid waarin de creatieve sector tegenwoordig opereert. Globalisering is daarin het kernwoord, waarin producenten aan diverse verschillende -technologische- uitdagingen het hoofd moeten te bieden.

De wijziging houdt een update in van het juridische en financiële kader waardoor het voor producenten gemakkelijker wordt om met verschillende landen tegelijkertijd samen te werken. Nu moeten producenten vaak werken met een veelheid aan bilaterale overeenkomst.

Bovendien wordt het verdrag opengesteld voor een groter aantal landen buiten Europa. Verder wordt het gemakkelijker om in te stappen (het vereiste minimale percentage voor de eigen bijdrage is omlaaggegaan) en om nationale erkenning te krijgen in de deelnemende landen waardoor producenten ook een beroep kunnen doen op de steunmaatregelen aldaar.

Deze twee laatste wijzigingen pakken zeer gunstig uit voor kleine landen als Nederland. Voorheen bleek in de praktijk dat het vooral de grote landen waren die konden profiteren van het verdrag.

De aanpassing ligt in lijn met de recente openstelling van Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa uit 1989 met zevenendertig lidstaten. Ook landen buiten Europa komen daarvoor nu in aanmerking.

De komende periode zullen andere landen ook gaan ondertekenen. Voorlopig blijven zowel de oude als de nieuwe regeling naast elkaar bestaan.

De Raad van Europa vormt overigens géén onderdeel van de Europese Unie, maar bestaat zelfstandig daarbuiten. De Raad is opgericht in 1949 ter bevordering van de mensenrechten in Europa, en omvat ook Europese landen buiten de Europese Unie. In totaal zijn er 47 lidstaten: alle landen van Europa, inclusief Rusland, Turkije en de landen in de Kaukasus.

Start ratificatie vernieuwd coproductieverdrag Raad van Europa

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie