banner Pieter Konijn
NIEUWS - Achter de schermen

Staat hangt claim boven hoofd vanwege piraterij

05 februari 2016

Een groep filmproducenten en -distributeurs heeft de Nederlandse staat officieel aansprakelijk gesteld voor geleden schade door piraterij. Zij willen dat overheid voor 19 februari ingaat op de eis om 1 miljard euro te compenseren, anders volgt er een gang naar de rechter.

Op initiatief van de Vereniging van Professionele Speelfilm Ondernemers (VPSO) en filmdistributeur Dutch FilmWorks (DFW) hebben de producenten en distributeurs een brief geschreven aan Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van het ministerie van Veiligheid en Justitie en aan de Tweede Kamer. Hierin wordt de overheid verantwoordelijk gesteld voor de schade die de filmindustrie heeft geleden door piraterij. Dit schadebedrag zou volgens de briefschrijvers zijn opgelopen tot 1 miljard euro. De overheid zou zich een te lakse houding aanmeten ten aanzien van piraterijbestrijding. Dit veroorzaakt, naast materiële schade, ook een attitude bij consumenten waarbij gratis downloaden als een vanzelfsprekend recht wordt beschouwd en niet als illegale activiteit.

In Nederland is sinds april 2014 op last van het Europese Hof van Justitie een downloadverbod van kracht. De groep filmproducenten en -distributeurs vindt dat de overheid dit verbod onvoldoende handhaaft. De mogelijke claim tegen de staat werd tijdens het Nederland Filmfestival al aangekondigd door de destijds net opgerichte VPSO, een afsplitsing van branchevereniging FilmProducenten Nederland  (FPN). De FPN, de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) en de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI) distantieerden zich vervolgens van die aanpak met een gezamenlijk officieel statement. Deze belangenverenigingen zijn momenteel, in samenwerking met BREIN, in overleg met de overheid om piraterijbestrijding effectief aan te pakken.

De uitkomsten van dat overleg wil de groep rond VSO en DFW niet afwachten. Gaat de overheid niet voor 19 februari in op haar eisen -erkennen van aansprakelijkheid, akkoord gaan met overleg over compensatie van misgelopen inkomsten en aanpassing van de wetgeving- dan kan zij een juridische claim tegemoet zien.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)