banner Pieter Konijn
NIEUWS - Achter de schermen

Stimuleringsmaatregel door Filmfonds in Cannes gepresenteerd

16 mei 2014

Tijdens het internationale filmfestival van Cannes is de nieuwe stimuleringsmaatregel voor Nederlandse films officieel wereldkundig gemaakt. Dat gebeurde door Marjan Hammersma, directeur generaal van OCW en Doreen Boonekamp, directeur van het Filmfonds.

Het was al bekend dat het kabinet jaarlijks 20 miljoen euro extra uittrekt voor de stimulering van de Nederlandse filmproductiesector en dat dat gebeurt in de vorm van een cash rebate, maar het was wachten op de details van de regeling. Alsmede de goedkeuring door de Europese Commissie.

De regeling biedt een financieel voordeel van maximaal 30% in de productiekosten van nationale én internationale filmproducties die in Nederland zijn besteed. Speelfilms en lange animatiefilms met een minimum productiebudget van een miljoen euro en documentaires met een minimum productiebudget van 250.000 euro mét een bioscooprelease in Nederland, komen voor de regeling in aanmerking. Het maximumbedrag per aanvraag is een miljoen euro. Op het moment van aanvraag dient 50% van de productiekosten gefinancierd te zijn. Het beschikbare budget voor de regeling wordt verdeeld over maximaal vier aanvraagronden per jaar. De eerste indiendatum voor aanvragen is 5 juni aanstaande. Voor deze ronde is 9,7 miljoen euro beschikbaar.

In het persbericht dat het Filmfonds uit heeft gegeven met daarin de details van de regeling, zegt Filmfonds-directeur Doreen Boonekamp: 'De lancering van de regeling samen met de Film Commission markeert internationaal een belangrijke stap voor Nederland. Met onze hoog gekwalificeerde professionals, een uitstekende infrastructuur, unieke locaties en nieuwe financieringsmogelijkheden heeft ons land de internationale industrie veel te bieden.’

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180