C'est la vie
NIEUWS - Achter de schermen

Verhoging btw ook gevolgen voor bioscopen

06 oktober 2017

Het nieuwe kabinet is van plan het lage btw-tarief te verhogen van 6 naar 9 procent, zo melden diverse media op basis van Haagse bronnen. Bioscopen en filmtheaters gaan zeker hinder ondervinden van de verhoging. Zij vallen namelijk sinds 1996 in het lage btw-tarief. De vraag is of zij de verhoging gaan doorbelasten aan de consument. Ook de afspraken gemaakt in het kader van het zogeheten btw-convenant worden geraakt door de plannen van het nieuwe kabinet.

Een bioscoopkaartje in Nederland kostte volgens branchevereniging NVBF in 2016 gemiddeld 8,42 euro. Als bioscopen en filmtheaters de verhoging direct zouden doorbelasten, zou het kaartje gemiddeld op 8,66 euro uitkomen. Dat is een stijging van 24 eurocent per kaartje.

De vraag is echter wat de filmvertoners gaan doen. En of zij de verhoging daadwerkelijk gaan doorbelasten aan de klant. In een aantal steden in Nederland, waar echt sprake is van toenemende concurrentie, gaat dat een interessante situatie opleveren.

De stijging gaat ook gevolgen hebben voor de afspraken die de bioscoopsector heeft met het Ministerie van OCW in het kader van het zogeheten btw-convenant.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
HFN banner The Glass Castle
ZILVEREN ROOS 2017 BANNER
TheSnowman240x180
Brigsby-240x180
VELE HEMELS BOVEN DE ZEVENDE_banner
Banner CineJobs240x180px
17102.BARCO.HollandFilmNieuws.onlinebanner.v2