banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Ally Derks kondigt vertrek aan bij IDFA

05 april 2016

Zelf noemde ze zich ‘zo ongeveer de langst zittende festivaldirecteur ter wereld.’ Ally Derks, oprichter, directeur, programmeur en gezicht van het IDFA, heeft besloten om in 2017 afscheid te zullen nemen. Ze heeft dan dertig jaar leiding gegeven aan het grootste documentairefestival ter wereld.

In 1988 ging het IDFA kleinschalig van start. Toen nog in twee zalen van het toenmalige filmtheater Alfa, met een bescheiden line up. Vorig jaar trok het IDFA 271.000 bezoekers en werden er honderden films vertoond. Veel van die groei kan op het conto van Ally Derks (1958) worden geschreven. Zij maakte het festival vooral een publieksevenement, waar voor iedereen wel wat te vinden was.

Maar IDFA werd onder haar leiding zoveel meer dan een festival. Het Forum is een internationaal vooraanstaand co-financierings en co-produktie platform, Docs For Sale is een marktplaats voor het aan- en verkopen van films, het IDFA Bertha Fund ondersteunt filmmakers uit niet-westerse landen en de IDFAcademy is een belangrijk ontwikkelingsinstituut voor internationaal documentaire talent.

Derks heeft tal van belangrijke onderscheidingen gekregen, waaronder de Franse Chevalier dans l'Ordre des Arts et Lettres. Ze gaat in 2017 op uitnodiging van de prestigieuze Duitse Robert Bosch Stiftung een jaar als 'fellow’  werken en wonen in Berlijn. ‘Ik kan toch moeilijk tot mijn 67e blijven zitten, ik ben al een soort dinosaurus,’ aldus Derks. ‘Dit is een mooi moment om afscheid te nemen en het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie.’ 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)