Gek van Oranje
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Amal openingsfilm van jubilerend IDFA

18 oktober 2017

Dit jaar vindt de 30e editie van het International Documentary Film Festival plaats. Aan de Egyptische coming of age-docu Amal op 15 november de eer deze jubileumeditie te openen. En in een bijzonder theater: Koninklijk Theater Carré.

In Amal volgt regisseur Mohamed Siam de veertienjarige Amal in de periode tijdens en na de revolutie in Egypte (2011). Het meisje komt tijdens de revolutie op het bekende Tahir-plein terecht, waar ze letterlijk omsingeld wordt door mannen en moet vechten voor haar leven.

Amal is de tweede documentaire van Mohamed Siam. Hij maakte in 2016 zijn debuut met Whose Country?, ook een docu met een sterk actuele en politieke lading. Voor Amal trad hij op als schrijver, regisseur, cameraman en producent.

Het IDFA besteedt al jaren aandacht aan de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en wat dat betreft is Amal dan ook een passende openingsfilm. Ook dit jaar is er een programma-onderdeel aan de regio gewijd: Shifting Perspectives: The Arab World. Daarbij werd Amal medegefinancierd door het IDFA Bertha Fund, dat dit jaar twintig jaar bestaat.

Barbara Visser, artistiek directeur (interim), noemt Amal de Girlhood (Franse film uit 2014 over het harde leven van een aantal meisjes in de Parijse banlieues) van het IDFA. Visser: ‘In Amal komen veel dingen samen die wij belangrijk vinden: de filmische verbeelding van de werkelijkheid, een persoonlijk verhaal en het ondersteunen en vertonen van aanstormend talent.’

De 30e editie van IDFA vindt plaats van 15 tot en met 26 november 2017. Er worden ruim 300 documentaires gedraaid. Voor het eerst is er dit jaar ook een Competition for Short Documentary.

 

Scène uit Amal / IDFA

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
9694_BVHV_BANNER_HFN(240x180px)
17102.BARCO.HollandFilmNieuws.onlinebanner.v2
Banner CineJobs240x180px
BannerIjslandBende_2
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner-HLIV-240x180
vacature
9695_WILD_BANNER_HFN(240x180px)