banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Amsterdam krijgt eigen Comic Con

11 augustus 2016

Altijd al een handtekening van Chewbacca willen hebben, op de foto willen gaan met Hodor of als Dead Pool mensen de stuipen op het lijf willen jagen? Dat kan deze maand in de RAI, waar op 27 en 28 augustus de Amsterdam Comic Con wordt georganiseerd. Twee dagen vol comics, sterren en kostuums voor de ware film- en fantasy-fans.

In Londen is het al jaren een groot succes: de Comic Con. Gemodelleerd naar het gelijknamige evenement in San Diego biedt de beurs fans de gelegenheid om merchandise te kopen, handtekeningen te scoren of uitgedost als hun favoriete personage andere bezoekers te verbazen. Nu komt de organisatie achter de London Comic Con, Showmasters, met een Amsterdamse editie. In het weekend van 27 en 28 augustus is de RAI Amsterdam even een walhalla voor film-, televisie, anime- en fantasyfans. Het is na de Dutch Comic Con in Utrecht (jaarlijks in maart) de tweede beurs die in Nederland deze activiteiten aanbiedt. 

De Amsterdam Comic Con heeft drie speerpunten. Er zijn de handtekeningsessies waarbij bekende (en minder bekende) acteurs en actrices uit horror-, s.f.- en fantasyfilms klaar zitten om foto’s te signeren. Er zijn vele stands met koopwaar, van (natuurlijk) comics tot figurines, posters en kunst. En er zijn demonstraties van cosplay-enthousiastelingen, alleen of in groepsverband.

Dat handtekeningen zetten gebeurt niet gratis: voor veel sterren is het namelijk een aantrekkelijke bijverdienste. Liefhebbers kunnen een zogenaamd qeue-ticket kopen en dan geduldig in de rij gaan staan wachten. In Amsterdam maken onder meer Sean Astin (Lord of the Rings), Kenny Baker, David Prowse & Peter Mayhew (Star Wars), Robert Englund (Nightmare on Elm Street) en Kristian Nairn (Game of Thrones) hun opwachting.

Cosplay is een wereld op zich: fans die zich uitdossen als hun favoriete film-, strip- of televisiepersonage. De Amsterdam Comic Con heeft elke dag een cosplay-competitie en er zijn optredens van professionele cosplayteams als The Avengers Live en Team Paraluna. Ook worden er workshops en demonstraties gehouden. De Nederlandse eer wordt hoog gehouden door de Flying Dutch Star Trek-vereniging en de 501th Legion Dutch Garrison, zeg maar de stormtroopers uit de polder.

Maar het leukste zijn toch de vele aanwezige amateurs die in hun vrije tijd tot vaak verbazingwekkende kostuumcreaties komen. Zonder meer de belangrijkste reden om Amsterdam Comic Con niet te missen. Vanwege de verwachte drukte is van tevoren inschrijven voor diverse activiteiten aanbevolen.

Levensecht of juist lekker nep: cosplay is altijd leuk om te zien (Showmasters)

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird