banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Ang Lee creëert nieuwe vorm van cinema

18 april 2016

Regisseur Ang Lee deed toeschouwers van de NAB Show afgelopen weekend versteld staan. Er werd zelfs geconcludeerd dat hij met zijn nieuwe film Billy Lynn's Long Halftime Walk een nieuwe vorm van cinema heeft bedacht.

Lee was dit weekend in Las Vegas aanwezig bij de Future of Cinema Conference. Tijdens dat onderdeel van de NAB Show toonde Ang Lee - net als tijdens CinemaCon - enkele fragmenten van zijn nieuwe film Billy Lynn's Long Halftime Walk. Die filmde hij in 3D, 4K en met 120 frames per seconde.

Vooral de extreem hoge frame rate draagt eraan bij dat er een beeld ontstaat dat in navolging van Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR), Cinematic Reality (CR) genoemd zou kunnen worden, aldus HFN-redacteur Patrick von Sychowski op zijn eigen website Celluloid Junkie.

'All of us fortunate to have been fortunate enough to see it knew that we had witnessed something exceptional', aldus Von Sychowski. Hij was daarin niet de enige: 'Not a single person I spoke to afterwards had anything negative or critical to say about the film.'

Ang Lee(Ang Lee tijdens NAB Show, foto Patrick von Sychowski)

Ook voor de vertoning tijdens de NAB Show werd gebruik gemaakt van een speciale configuratie. Dat komt omdat de huidige digitale projectoren die draaien op basis van de zogeheten DCI-specificaties, eigenlijk nog geen raad weten met de specs nodig voor het tonen van de filmfragmenten zoals ze zijn bedoeld.

Ang Lee maakte bij de opnamen van Billy Lynn's Long Halftime Walk dankbaar gebruik van kennis en expertise van Douglas Trumbull, de visuele visionair die onder meer de special effects van 2001: A Space Odyssey en Close Encounters of the Third Kind vormgaf. HFN sprak anderhalf jaar geleden met Trumbull over de technieken die Ang Lee nu ook toepast.

De vraag is of Ang Lee eind juni ook CineEuropa zal bezoeken om de Europese bioscoopexploitanten warm te maken voor de grensverleggende cinema. 

Billy Lynn's Long Halftime Walk wordt in Nederland uitgebracht door Universal Pictures. De film staat gepland voor 15 januari 2017.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
LadyBird