banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Belgisch Film Festival toont klein filmland met grote kwaliteiten

08 juni 2016

Op voetbalgebied is het Belgische overwicht over Nederland niet langer een discussiepunt. Wie wil weten of de Belgen ons ook op filmgebied de baas zijn, kan vanaf morgen terecht in het Louis Hartlooper Complex voor het Belgisch Film Festival. Een lang weekend de recente grote hits van onze zuiderburen, plus onontdekte pareltjes. Om te bleiten zo schoon….

Openingsfilm in Utrecht is gelijk zeer de moeite: Bouli Lanners’ Les Premiers, les Derniers. Deze mysterieuze road movie van de grootmeester van het Waals realisme was een dubbele prijswinnaar in Berlijn dit jaar. Lanners hanteert voor het eerst thrillerachtige elementen, maar is toch vooral op zijn best met zijn ongelooflijk sfeervolle weergave van de Waalse zelfkant en zijn superieure acteursregie. Het festival toont zijn kleine maar gave oeuvre.  

Bakken met sfeer en goed acteren, dat zijn al jaren de grootste troeven van de Belgische cinema, en het BFF bewijst dat keer op keer. Vincent Bals fanfaremusical Brabançonne, de spijkerharde thriller D’Ardennen, de zwarte komedie Je Me Tuer a le Dire en de rauwe romantiek van Black: een matige film zul je op dit festival niet snel treffen.

De wisselwerking met Nederland bestaat er al jaren vooral uit dat wij de Vlaamse hits overnieuw maken: Loft, Brasserie Valentijn en binnenkort Adios Amigos. De kostelijke Café Derby, waarin Wim Opbrouck een slaatje probeert te slaan uit de komst van de paus naar België, heeft wel Hollandse inbreng: een hoofdrol voor Monic Hendrickx. Maar net als de Rode Duivels maken de Belgische cineasten momenteel internationaal veel meer indruk dan den Hollanders. Valt hier niet een les uit te trekken?

foto: Waalse onverzettelijkheid in Les Premiers, Les Derniers

Voor het complete programma, kijk hier.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN