banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Bioscoopwereld richt aandacht op Las Vegas

28 maart 2017

In Las Vegas is gisteren de Amerikaans bioscoopvakbeurs CinemaCon gestart. In de komende dagen sijpelen er weer veel berichten door over nieuwe films en andersoortige bioscoopnieuwtjes die er worden gepresenteerd.

De eerste dag van CinemaCon staat altijd in het teken van de internationale ontwikkelingen. De wetenschap dat de internationale markt tegenwoordig meer dan 70% van de bioscoopomzet van de Hollywood-studio's bepaalt, is reden om die eerste dag niet langer af te doen als de opstartdag.

Aandacht was er in het bijzonder voor China, dat het afgelopen jaar opeens de de groei niet waarmaakte waar iedereen wel rekening mee hield. Het bleef steken op een groei van een kleine 4%. Dat terwijl een sterke groei daar voor Hollywood van wezenlijk belang is in een tijd dat het bezoek in eigen land geen groeiperspectief toont. President van Wanda Cinemas, John Zeng, voorspelde echter dat de Chinese markt de komende jaren gewoon weer met 15 à 20% zal stijgen.

De baas van 20th Century Fox internationaal, Andrew Cripps, sprak een keynote uit waarin met name opviel dat exploitanten en distributeurs meer zouden moeten samenwerken op het vlak van big data. 'If we can collaborate… to improve the customer engagement, then that has to be a good thing', aldus Cripps. De Fox-voorman liet weten het niet zo te zien zitten dat andere (data)bedrijven met de kennis over de bioscoopbezoeker aan de wandel gaan.

Een ander aspect dat volgens The Hollywood Reporter - naast trailers van nieuwe films als The Dark Tower, Spider-Man en Blade Runner 2049 - opviel, was dat Sony tijdens de presentatie in Caesars Palace’s Colosseum experimenteerde met projection mapping. Bij die techniek worden projectoren gebruikt om beelden te vertonen op niet-platte oppervlaktes en op oppervlaktes anders dan het bekende bioscoopscherm. Sony wilde niet ingaan op de technische details, aldus THR.

Het was in ieder geval iets anders dan Sony's Cledis, een toepassing die ook te bewonderen is tijdens CinemaCon. Cledis is een systeem dat bestaat uit panelen die kunnen worden gebruikt voor het opbouwen van naadloze videomuren. Elk paneel is uitgerust met rgb-leds. Het voordeel is niet alleen dat er sprankelende kleuren en diepzwart kunnen worden weergegeven, maar ook dat de panelen een kijkhoek hebben van bijna 180 graden. Sony presenteerde de techniek ook al tijdens de CES. Celluloid Junkie's Patrick von Sychowski zag Cledis tijdens CinemaCon en tweette erover: 'We've seen cinema's future and it is Sony's Cledis direct view technology. It might take 5-10 years, but it'll be worth the wait.'

Het leek er van tevoren naar uit te zien dat er tijdens CinemCon 2017 iets naar buiten zou komen over het overleg dat al enige tijd gaande is tussen de individuele filmstudio's en de grote Amerikaanse bioscoopketens over de windows. Er zijn echter signalen, zoals de opvallende afwezigheid van MPAA-baas Chris Dodd tijdens de conferentie, dat het onderwerp zich in Las Vegas beperkt tot gesprekken in de wandelgangen. 

CinemaCon duurt nog tot en met donderdag 30 maart.

Sony's Cledis technologieSony's Cledis-technologie ook te zien tijdens CinemaCon.

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px