banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Cannes filmfestival onthult poster voor 70-ste editie

30 maart 2017

Gisteren werd de officiële postercampagne van het filmfestival van Cannes 2017 gelanceerd. Een lachende en dansende Claudia Cardinale is het stralende middelpunt van een festivalposter die vooral vrijheid en blijheid moet uitstralen. Een dag later is er commotie. Claudia werd gefotoshopt.

Het filmfestival van Cannes dat de poster van de 70-ste editie gisteren onthulde dacht de tijdgeest goed te vatten met de aanstekelijke foto van een rok-zwierende Cardinale. Historisch besef en glamour spelen altijd een belangrijke rol in de posterontwerpen en dit jaar komt daar nog bij dat Cardinale (78) niet alleen een bekroonde actrice is, maar ook als activiste haar sporen heeft verdiend. Zo zet zij zich voor UNESCO in voor vrouwenrechten.

Cardinale is er trots op het gezicht te zijn van het festival van dit jaar en blij met de gekozen foto, die volgens haar de sfeer van Cannes goed weergeeft. De foto stamt uit 1959 en werd genomen op een dak in Rome door een fotograaf wiens naam iedereen vergeten is.

Maar gisteren werd al snel duidelijk dat op de originele foto het middel en de bovenbenen van de legendarische actrice iets breder zijn. Het beeld werd gefotoshopt. Haar middel is dunner; haar benen wat rechter. En dat viel op. ‘Wat moeten wij nog als zelfs Claudia Cardinale niet meer aan de schoonheidsidealen voldoet?’, viel veelvuldig op Twitter te lezen.

Zelf zit Cardinale niet met de aanpassing: ‘De foto is aangepast om de lichtheid te accentueren. Ik ben een droomkarakter op de poster. Dit is geen belediging voor het vrouwelijk lichaam. Dit is maar film’, aldus de reactie van Cardinale in een interview met de Franse Huffington Post.

Thierry Fremaux, voorzitter van het filmfestival van Cannes, hield zich doof voor alle kritiek en zei in een reactie dat de poster ‘tot nu toe heel goed is ontvangen’.

De 70-ste editie van het filmfestival van Cannes vindt plaats van 17 tot en met 28 mei 2017. Regisseur Pedro Almodovar zit de jury voor en Monica Bellucci treedt op als Mistress of Ceremonies. De titels van de competitie worden op 13 april bekendgemaakt.  

 

 

 

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Banner_USHIO240x180