banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Cannes-lieveling Östlund wint nu ook de Gouden Palm

28 mei 2017

Enigszins verrassend heeft The Square de Gouden Palm op het festival van Cannes gewonnen. De satire van de Zweedse regisseur Ruben Östlund gold niet als topfavoriet, maar kon wel op veel waardering rekenen. Andere winnaars waren Sofia Coppola (regieprijs voor The Beguiled), Dian Kruger (beste actrice in Aus dem Nichts) en Joaquin Phoenix (beste acteur in You Were Never Really Here).

Zonder een gedoodverfde winnaar was Cannes 2017 in elk geval een spannende editie. Grote namen (Haneke, Haynes) vielen tegen en de echte verrassingen zaten vooral in de marge. Veel lof was er voor het Franse aids-drama 120 Battements par Minute, die de Grand Prix plus de prijs van de FIPRESCI in ontvangst mocht nemen. Regisseur Robin Campillo zat voor het eerst in het hoofdprogramma, maar schreef wel ooit mee aan een Gouden Palm-winnaar: Entre les Murs (2008). De derde veelgeroemde titel in Cannes, Loveless van de Rus Andrej Zvjagintsev, nam de Jury Prize in ontvangst.

Cannes houdt duidelijk van Ruben Östlund. Zijn Play viel in 2011 al in de prijzen en met Turist won hij drie jaar geleden de prestigieuze Un Certain Regard-competitie. Die film kende daarna ook in Nederland een succesvolle roulatie. Met The Square deed Östlund pas voor de eerste keer mee in het hoofdprogramma. De film neemt de moderne kunstwereld vol op de korrel, met vaak hilarisch resultaat.  

Beide acteerprijzen gingen naar harde misdaadfilms. Dian Kruger acteerde voor het eerst in haar Duitse moedertaal voor regisseur Fatih Akin. In Aus dem Nichts speelt ze het slachtoffer van een terroristische aanslag die wraak neemt. Beste acteur Joaquin Phoenix probeert in You Were Never Really Here van Lynne Ramsay een meisje te redden uit de vrouwenhandel. Sofia Coppola (The Beguiled) schreef geschiedenis door pas als tweede vrouw de regieprijs in Cannes in ontvangst te nemen. Laatste keer was in 1961.

Van links naar rechts: Juliette Binoche, Ruben Östlund en juryvoorzitter Pedro Almodovar / foto: festival-cannes.org

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px