banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

CineEurope: Big data - big business

25 juni 2015

De ware betekenis en impact van big data op de bioscoopsector moet nog duidelijk worden, maar tijdens de Focus Session met welluidende titel Data - a New Goldmine? werd voor de eerste maal een stuk concreter wat het inzetten van big data kan betekenen voor bioscoopondernemers wereldwijd: een nieuw, extra verdienmodel.

Onder leiding van Peter Buckingham werd op woensdagmiddag door drie ervaringsdeskundigen gesproken over de mogelijkheden van het gebruik van big data voor de bioscoopsector. Sarah Lewthwaite van het Amerikaanse Movio, Jolyon Souring van Showtime Analytics en Christian Kluge van het Duitse Smart Pricer lichtten een tipje van de sluier op over de waarde van big data.

Met big data analyse wordt de softwarematige analyse bedoeld van alle gegevens waar bioscopen en filmmaatschappijen over kunnen beschikken als ze deze op slimme wijze verzamelen. Het betreft niet alleen data over bezoekers zoals voor de hand liggende variabelen zoals sekse, leeftijd, woonplaats, bezoekfrequentie etcetera, maar ook bioscoop- en filmgerelateerde metadata.
Voeg daar algemene data aan toe over uiteenlopende zaken als weersomstandigheden en openbaar vervoer en softwarematig zijn er fraaie, voorspellende conclusies te trekken.
Volgens het panel biedt het verzamelen van informatie over de huidige bezoekers en hun voorkeuren niet alleen veel voordelen voor het benaderen van deze groep voor toekomstig aanbod, maar biedt het ook heel veel perspectief voor het benaderen van groepen die juist nog niet als klant kunnen worden verwelkomd.

De panelleden gingen zover dat het (deels anoniem) beschikbaar maken van data over filmbezoekers zoveel waarde vertegenwoordigt voor bedrijven binnen en buiten de industrie dat er gesproken werd over een nieuw verdienmodel voor bioscoopondernemers. Het meest concreet daarin werd Sarah Lewthwaite van het Amerikaanse Movio. Zij vertelde hoe Amerikaanse bioscoopketens via het in april gelanceerde programma Movio Media data verkopen aan filmstudio's omdat die hun campagnes daarmee beter kunnen inrichten. Namen en rugnummers wilde Lewtwaite echter niet noemen.

Interessant was ook het project Smart Pricer waarmee de Duitse Christian Kluge van zich deed spreken. De slimme software van Smart Pricer gebruikt big data analyse om maatwerk te kunnen leveren bij de verkoop van bioscoopkaartjes. Het systeem gaat uit van verschillende prijsniveaus binnen een en dezelfde bioscoopvoorstelling. Bij van tevoren als druk ingeschatte voorstellingen worden weinig stoelen beschikbaar gesteld tegen een laag tarief en veel tegen een hoog tarief. Bij minder drukke voorstellingen zijn er echter meer goedkopere stoelen te verkrijgen. Wie als eerste een ticket koopt, profiteert daarmee van een goedkoper tarief. Maar omdat de software op een slimme wijze inspeelt op de actuele situatie ontstaat er een flexibel systeem dat daluren aantrekkelijker maakt en bovendien spreiding van bezoek bewerkstelligt. Volgens Kluge heeft het systeem al bewezen een omzetstijging van 10% ten opzichte van het gemiddelde prijsniveau te kunnen realiseren.

lees meer

Gabrielle Kardol

Gabriëlle Kardol is webmanager van de Holland Film Nieuws site. Zij beheert het CMS systeem en zorgt ervoor dat de website goed blijft draaien. Daarnaast verzorgt zij de nieuwsbrief en content voor de website. Gabriëlle is werkzaam bij image, een bureau dat de visuele identiteit van bedrijven versterkt door middel van creatieve concepten, beelden (fotografie en film) en grafische ontwerpen (online en offline).
Website www.image-lisse.nl Linkedin /gabrielle-kardol

Gabriëlle Kardol is webmanager van de Holland Film Nieuws site. Zij beheert het CMS systeem en zorgt ervoor dat de website goed blijft draaien. Daarnaast verzorgt zijn de nieuwsbrief en content voor de website. Gabriëlle is werkzaam bij image, een bureau dat de visuele identiteit van bedrijven versterk door middel van creatieve concepten, beelden (fotografie en film) en grafische ontwerpen (online en offline). - See more at: http://www.hollandfilmnieuws.nl.mach3test.com/redacteuren/#7
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie