banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

CineEurope: bioscoopstoelen; more than meets the eye

23 juni 2016

Bij bioscoopinnovaties en trends neigen we het vaak alleen over beeld en geluid te hebben, maar dat bedrijven die zich bezighouden met stoelen ook niet stilzitten, werd duidelijk tijdens de focus session over seating op dag vier van CineEurope.

The Internet of Things lijkt ook de bioscoop te hebben bereikt. De trend om alledaagse dingen en apparaten te voorzien van techniek waardoor ze ‘verbonden’ kunnen worden met het internet, is aangekomen bij bioscoopstoelen. Yves van Hecke van het Belgische Cinvolve deed tijdens het seminar All About Seats uit de doeken hoe technologie kan worden gebruikt om fraude tegen te gaan en efficiency te verhogen.

De ticketfraude in de VS en Europe moet volgens Van Hecke worden geschat op maar liefst 4 à 5% van de ticketverkoop. In China komt het zelfs in de buurt van de 20%. Reden om techniek in te zetten dat omlaag te krijgen. Cinvolve biedt een techniek met een sensor in de stoel die vaststelt of een stoel bezet is of niet, en of er een reservering op rust of niet. Met 98% betrouwbaar wordt de exploitant via een cloud based toepassing in real time overzicht geboden hoe het met de stoelbezetting is gesteld.

Maar de toepassing is niet alleen om fraude te bestrijden, maar wil de exploitant ook efficiency te bieden. Geen rijen meer bij de kassa, maar gebruik maken van een mobiele toepassing waardoor mensen direct naar de zaal kunnen, aldus Van Hecke die de techniek gedurende tien jaar ontwikkelde, in eerste instantie op verzoek van Kinepolis.

Twee trends gaf Yar Sinitsov van Seating Concepts de toehoorders daarna tijdens de focus session mee: ‘Comfort is key’ en ‘One size doesn’t fit all’. Volgens Sinitsov moeten exploitanten erkennen dat de consument uitermate kritisch is en dat hij het zitten nergens zo comfortabel zal ervaren als thuis. En dus behoort optimaal zitcomfort hoog op het lijstje van aandachtspunten van exploitanten te staan.

Sinitsov zegt ervan overtuigd te zijn dat de trend in Amerika – ingezet door AMC - om stoelen te vervangen door comfortabele ‘recliners’ (beweegbare stoelen) naar Europa zal overwaaien. Het capaciteitsverlies kan daarbij oplopen tot maar liefst 55% en de stoelen hebben te maken met hogere onderhoudskosten, maar exploitanten zullen merken dat het omzetverhogend werkt. Uit onderzoek is onder meer gebleken dat naarmate de consument comfortabeler zit hij meer geld uitgeeft aan concessions.

De tweede trend qua stoelen die van zich doet spreken in Europa is die van variëteit in de zaal. Volgens Sinitsov betekent de ‘one size doesn’t fit all’-ontwikkeling dat we steeds vaker zalen zullen zien met verschillende soorten stoelen. Van recliners en gewone stoelen, tot ligstoelen en love seats. Er werd een voorbeeld gegeven van een bioscoop waar in een zaal met succes vier verschillende soorten stoelen worden aangeboden zonder prijsverschil. ‘De klant bepaalt zelf in welke stoel hij wil zitten.’

Stoelen YmagisCinemaNext had voor CineEurope de screening room van Barco ingericht. (foto: Tanja van Rooden)

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie