banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

CineEurope: conventie positief geopend

20 juni 2017

CineEurope werd dit jaar opnieuw met een positieve toon officieel geopend. Het bioscoopbezoek in Europa groeide afgelopen jaar met 2,8%, zo vertelde Phil Clapp van UNIC de uit alle hoeken van Europa toegestroomde exploitanten. En ook 2017 geeft weer positieve signalen af voor de bioscoopmarkt.

Dit jaar geen keynote speech van een topexecutive als onderdeel van de officiële opening van CineEurope, maar een verder redelijk ingetogen welkomstwoord van de president en CEO van de Europese belangenorganisatie.

Phil Clapp

UNIC kan tevreden zijn. Bioscoopbezoek blijft onverminderd populair. Het bezoek aan de Europese bioscopen groeide in 2016 tot het indrukwekkende aantal van 1,28 miljard bezoekers. Samen goed voor 8,4 miljard euro aan omzet. Europa maakt daarmee 24% van de wereldwijde bioscoopmarkt uit. Het land met de meeste groei was Tjechië. Daar zag men het bezoek met maar liefst 20,5% toenemen.

Volgens Clapp komt de groei door de voortdurende investeringen van bioscoopondernemers die willen dat het naar de film gaan een leuke en onderscheidende ervaring is. Er wordt volgens hem niet alleen flink geïnvesteerd in de nieuwste apparatuur, maar ook in marketing, social media en data analytics. Zaken nodig om de connectie met het publiek te kunnen blijven maken.

Als er ergens nog een boodschap zat in Clapps toespraak dat was het zijn pleidooi voor een groter aandeel vrouwen in topposities in de bioscoopsector. Daarmee legde hij een link met Women in Cinema, het seminar waar CineEurope op de eerste dag mee werd afgetrapt. Hoewel het in flink wat landen in Europa de vrouwen zijn die het grootste deel van het bezoek uitmaken, zo legde Clapp uit, is dat niet terug te zien in een vertegenwoordiging in het bioscoopmanagement. Daarom lanceert UNIC binnenkort een Mentoring Scheme om exploitanten te helpen dat te verbeteren. Over de inhoud daarvan werden echter nog geen mededelingen gedaan.

 

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)