banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

CineEurope: Disney kijkt vol vertrouwen vooruit

22 juni 2017

Met een jaaropbrengst van 7,6 miljard dollar had Disney genoeg reden voor een feestje in Barcelona. Maar eerst werd nog uitgebreid stilgestaan bij het aanstaande product van onder meer Lucasfilm, Marvel en Pixar voor de komende twaalf maanden.

Er was geen reden voor valse bescheidenheid bij The Walt Disney Company. Als je als studio in een jaar tijd vijf films uitbrengt die internationaal meer dan een miljard dollar per stuk genereren, dan mag je daar best trots op zijn. Disney deed het fantastisch in 2016 en niets wijst erop dat het in 2017 anders zal gaan.

In Barcelona traden studiohoofden Lee Jury en Tony Chambers aan om het nieuwe product door te nemen. En als je zoveel verschillende studio’s onder je hebt, kan dat wel even duren. Voor de aanwezigen was het vooruitzicht op een knalfeest na afloop genoeg om geduldig te blijven zitten. En er viel ook veel te genieten. Met A Wrinkle in Time start de live action-afdeling  een fantasy-franchise in de sfeer van Narnia: drie kids die op zoek naar hun verdwenen vader alle mogelijke bijzondere werelden doorkruisen.

The Nutcracker and the Four Realms gebruikt het klassieke verhaal van E.T.A. Hoffmann voor een muzikale ode aan de dans. Bekende acteurs als Keira Knightley en Morgan Freeman worden gekoppeld aan de top van de ballet- en danswereld. Gewaagd is het vervolg op de klassiekste der Disney-klassiekers: Mary Poppins. Emily Blunt zal in Mary Poppins Returns de nieuwe avonturen van de Britse babysitter voor haar rekening nemen. Ze keert vijfentwintig jaar na dato terug naar de inmiddels volwassen Banks-kinderen. Muziek is van Marc Shaiman, Rob Marshall voert de regie. Mary Poppins Returns wordt in 2018 een grote kerstrelease.

Natuurlijk maakte het Marvel-product een belangrijk deel uit van de presentatie. Ant-Man and The Wasp en Black Panther kwamen kort langs, en bij de eerstvolgende Marvel-titel Thor: Ragnarok (november) werd uitgebreider stilgestaan. Een paar langere scènes toonden hoe comfortabel acteurs Chris Hemsworth (met kort haar) en Tom Hiddleston inmiddels met het materiaal omgaan. Maar de heren gaan het nog zwaar krijgen met de toevoeging van beruchte scènesteler Cate Blanchett als überschurk Heda.

President Kevin Feige mocht nog eens uitleggen hoe inhoudelijk al jaren is toegewerkt naar de voor mei 2018 geplande Avengers: Infinite Wars. Zo’n beetje elk personage uit tien jaar Marvel Universe maakt daarin zijn of haar opwachting, inclusief Spider-Man en The Guardians. Niet vreemd dat die film in twee delen wordt uitgebracht. Dan zullen we ook eindelijk eindbaas Thanos in volle glorie aanschouwen.

Beide Disney-prominenten bleven weg bij het toch wel opvallende nieuws woensdag dat Phil Lord en Chris Miller (van The LEGO Movie) niet langer de regie over de Han Solo-film zullen voeren. In plaats daarvan kwam geliefde droid BB-8 het podium oprollen om wat vragen te beantwoorden. Misschien had de robot wel een primeur over het ontslag te melden, maar dat werd dan niet voor ons vertaald. Zoals een Disney-executive opmerkte: ‘What happens in Barcelona stays on your hard-drive.’

De meeste aandacht ging uit naar de aanstaande première van een nieuwe originele Pixar: Coco (november). Het is het verhaal van een Mexicaanse jongen die het dodenrijk betreedt om zijn overleden overgrootvader te kunnen raadplegen over diens gitaarkunsten. Dat klinkt misschien donker, maar regisseur Adrian Molina en producent Darla Anderson hadden genoeg scènes, ontwerpenschetsen en character tests meegenomen om het tegendeel aan te kunnen tonen. Direct na de Coco-footage begon het Coco-feest met voldoende Coronas en Margueritas om veel beursgangers hun eigen Dia de los Muertos te laten beleven.

regisseur Adrian Molina en producent Darla Anderson tijdens presentatie van Coco

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px