banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

CineEurope: enkele hoogtepunten op een rij

28 juni 2017


CineEurope 2017 Barcelona from Holland Film Nieuws on Vimeo.


Barcelona heeft afgelopen donderdag na vier intensieve dagen weer voor een jaar afscheid genomen van CineEurope. Vijf screenings, twaalf productpresentaties, elf seminars, tien lunches, diners en recepties en 133 leveranciers op de beursvloer zorgden er opnieuw voor dat de bezoeker zich tijdens de officiële conventie van UNIC niet hoefde te vervelen. Maar wat waren nu echt de highlights? Een welke ontwikkelingen moeten we de komende tijd in de gaten houden?

De productpresentaties van de Amerikaanse majors vormen de ankers van CineEurope. Niemand mag de presentaties, waarmee de studio's aan de hand van de nieuwste trailers en filmfragmenten laten zien wat zij de komende twaalf maanden gaan uitbrengen, missen. Zeker niet als sterren als Hugh Jackman, Kenneth Branagh, Ryan Gosling, Jack Black en Tom Holland langs komen. Dat de presentaties ook zo goed worden bezocht, bewijst keer op keer dat iedereen in de industrie zich beseft dat film nog altijd het kloppend hart van de sector is.

CineEurope: Luc Besson bijt het spits af

Cine Europe: Nolan en Villeneuve pleiten voor het grote scherm

CineEurope: Minions nemen de beurs over

CineEurope: Fox tilt sluier over Avatar-sequels op

CineEurope: Paramount bouwt Transformers-universum verder uit

CineEurope: Disney kijkt vol vertrouwen vooruit

CineEurope: Lionsgate op jacht naar nieuw topjaar

CineEurope: eOne zet volgende stap

CineEurope: SF Studios wil internationaal meetellen

Ook de seminars gaven de goede verstaander dit jaar weer genoeg 'food for thought'. De sessie van Coca-Cola, UNIC en GfK over de binding met Generatie Z leverde waardevolle inzichten op. Al zou je van bioscoopondernemers mogen verwachten dat ze jongelui geboren na 2000 al heel goed in de smiezen hebben.

Ook het seminar over Virtual Reality, waar onder meer het Nederlandse bedrijf Samhoud Media en een directeur van IMAX aanschoven, en de Focus Session over programmeren, waar een hoofdrol was weggelegd voor Pathé's Daniella Koot, waren de moeite van het bezoeken zeker waard. Niet omdat hard nieuws werd gepresenteerd, maar omdat het zoveel vertelt over hoe bedrijven en personen werkzaam bij die bedrijven aankijken tegen de industrie en de ontwikkelingen die de boel op hun kop zetten.

CineEurope is niet compleet zonder alle grote -  en soms ook kleine  - productinnovaties die worden getoond. Het was interessant om te zien hoe Coca-Cola en Barco de handen ineensloegen om Barco's Lobby Experience in een hele praktische setting (de Coca-Cola stand) te tonen. En hoezeer laserprojectoren al geaccepteerd lijken te zijn.

Net zo boeiend was de fotomachine van i-Aurora waarmee een foto van jezelf in film artwork kon worden geplaatst aan de achterkant van een bioscoopticket. Om nog maar te zwijgen over de samenwerking die zowel ticket.international als Compeso hebben gesloten met het Duitse Smart Pricer. Daarmee kan de prijs van een bioscoopkaartje net zo bepaald worden als in de luchtvaartindustrie: duurder op drukke momenten, goedkoper op minder drukke momenten.

Maar misschien was de informatie die niet direct met iedereen op een groot podium werd gedeeld nog wel het meest interessante van CineEuropa. Er werd tijdens officiële programmaonderdelen opvallend weinig gesproken over windows en over de gevolgen van de Digital Single Market (DSM) voor de bioscoopindustrie. En er werd in de wandelgangen niet opgewonden gesproken over de beeldrevolutie die de LED-technologie van Sony en Samsung weleens teweeg zou kunnen brengen (waarover later dit jaar in HFN magazine zeker meer).

CineEurope keert overigens volgend jaar weer gewoon terug naar Barcelona. Het evenement vindt dan wel een week eerder plaats dan we gewend zijn. Exploitanten en leveranciers die CineEurope in 2018 niet willen missen kunnen 11 tot en met 14 juni nu vast in de agenda blokkeren.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)