banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

CineEurope: Europees filmbeleid bedreigt de toekomst van de filmsector, aldus Chris Dodd

21 juni 2016

Het filmbeleid van de Europese Commissie is een bedreiging voor de toekomst van de Europese filmindustrie. Dat zei CEO Chris Dodd van de MPAA, de belangenvereniging van de zes grootste Amerikaanse filmstudio’s tijdens zijn CineEurope keynote. De toespraak maakte onderdeel uit van de officiële opening van de conventie.

Het is lovenswaardig dat de commissie film toegankelijker wil maken voor het publiek in Europa, aldus de voormalige senator. Maar het voorgenomen beleid, dat moet leiden tot één Digital Single Market (DSM), dreigt juist te leiden tot het tegenovergestelde.

Dodd haalde een recent onderzoek aan waaruit zou blijken dat er 37% minder films gemaakt zullen worden in Europa als alle plannen van de Europese Commissie doorgaan. Dat dat ook voor de Amerikaanse studio’s geen goede zaak is, wilde Dood duidelijk maken met het statement dat het maken van een film tegenwoordig een internationale aangelegenheid is. Zelfs een film als Life of Pi is gebaseerd op een Canadees boek, gemaakt door een Taiwanese regisseur met een Amerikaanse filmstudio, aldus Dodd.

De Europese Commissie wil onder meer dat het afgelopen is met territoriale exclusiviteit. Dat wil zeggen dat een film die eenmaal is aangekocht voor een Europees land, door consumenten ook in andere Europese landen beschikbaar moet kunnen zijn. Dat beleidsvoorstel legt een bom onder de wijze van financiering van films in Europa. Chris Dodd meende dan ook dat de industrie zich daar luid en duidelijk tegen moet uitspreken.

Senator Chris DoddSenator Chris Dodd

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px