banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

CineEurope: Frankrijk als voorbeeld voor heel Europa

23 juni 2016

En wie hield de Europese eer hoog te midden van het overwegend Amerikaanse aanbod op CineEurope? Wie anders dan UniFrance. De organisatie die de Franse film in het buitenland promoot  verzorgde de laatste productpresentatie van editie 2016.

Na de overvolle CineEurope-agenda van woensdag voelde de relatieve rust van donderdag weldadig aan. Maar er viel natuurlijk genoeg te zien. Zo had Lionsgate ’s werelds allereerste publieke vertoning van de nieuwe thriller Nerve in de aanbieding. Het is een film met een actueel thema: jongeren die door het afsluiten van webweddenschappen steeds gevaarlijker capriolen gaan uithalen. Al snel blijkt dat er achter de anonieme Nerve-website meer schuilt dan alleen waaghalzerij. Independent zal Nerve in september in Nederland uitbrengen.

Amblin Entertainment en MisterSmith pakten uit met een 3D-vertoning van Steven Spielbergs allereerste pure jeugdfilm sinds Hook uit 1991, The BFG. Weesmeisje Sophie sluit vriendschap met de enige reus (Oscar-winnaar Mark Rylance) die geen kindjes wil opeten. Hoe nu die anderen reuzen te stoppen? De Roald Dahl-verfilming heeft al een galapremière in Cannes achter de rug en zal de komende maand in heel Europa worden losgelaten, inclusief Nederland (door Entertainment One).

Tussen beide voorstellingen door onthulde UniFrance haar internationaal georiënteerde product voor zomer en najaar 2016. Een presentatie met een bescheiden Nederlands karakter, gezien de aanwezigheid van Paul Verhoevens Elle en Michael Dudok de Wits The Red Turtle. Maar ja, Hollandse trots daargelaten, het blijven natuurlijk volledig met Frans geld gemaakte films.

UniFrance had cijfers die best eens vaker de ronde mogen doen: 106 miljoen verkochte kaartjes voor Franse films buiten de eigen grenzen. Dan kun je als land tevreden zijn. En sommige van de vertoonde films zullen ook vast nog bij ons opduiken. Zoals The Odyssey waarin Lambert Wilson oceanograaf Jacques Cousteau vertolkt, en Blood Father, een thriller met Mel Gibson die achter de drugsdealers aangaat die zijn dochter bedreigen. Je hoeft maar aan Taken te denken om te weten dat de Fransen heel goed in staat zijn dit soort producties tot een wereldwijde hit te maken.
Regisseur Danièle Thompson kwam tot slot nog het podium op om vertellen hoe ze inspiratie vond in de unieke vriendschap tussen schrijver Emile Zola en schilder Paul Cezanne voor haar film Cezanne et Moi.

Daniele Thompson over haar biopic Cezanne et Moi (foto: Tanja van Rooden) 

En daarmee besloot CineEurope de stroom van interessant nieuw product waarmee ze ons vier dagen wisten te verblijden. Om ons als HFN aan te sluiten bij zo’n beetje alle sprekers van de afgelopen vier dagen: thank you very much, Bob and Andrew Sunshine!

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px