banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

CineEurope: jongeren willen waarde

21 juni 2017

Hoe zorgen we ervoor dat de bioscoop onderdeel blijft uitmaken van de belevingswereld van jongeren? Het is een vraag die de bioscoopsector duidelijk bezighoudt en keer op keer terugkomt. Zo ook weer tijdens CineEurope waar Coca-Cola tijdens het seminar op dag twee inging op de vraag: wat willen jongeren nou echt?

Het seminar Rebels with a Cause 2 – een vervolg op het seminar van vorig jaar waarin het eerste deel van een groot jongerenonderzoek van UNIC werd gepresenteerd – begon met een filmpje waarmee direct de toon werd gezet. In een paar minuten werd het beeld geschetst van Generatie Z, oftewel de Centennials, de jongeren geboren na 2000.

Groeide de Millenials – de groep geboren tussen 1980 en 2000 – nog op in een wereld waarin toegang tot internet (op welke wijze dan ook) een primaire levensbehoefte werd, voor Generatie Z is de smartphone (altijd en overal) iets waar ze niet meer zonder kunnen.

Voor die afhankelijkheid is zelfs al een kreet bedacht, wist Corinne Thibaut van Coca-Cola te vertellen: Nomophobia; de angst om zonder mobiel, power of bereik te zitten.

Cineplex’ vice president Design and Construction Bill Tishler herhaalde wat hij eerder ook tijdens het congres Cinema 2020 in EYE vertelde: voor zijn tienerzoon is het niet logisch dat je je schaarse tijd doorbrengt op een donkere plek waar je maar een ding tegelijk kunt doen. ‘That’s torture!’, aldus Tishler Junior.

De angst contact te verliezen met de tieners van vandaag (en dus de volwassenen van de toekomst) komt uit onderzoek van UNIC waaruit blijkt dat 52% van de Europese bioscoopexploitanten in de afgelopen tien jaar een daling van het jonge publiek hebben waargenomen.

Dus werd er door UNIC, Coca-Cola en onderzoeksbureau GfK een uitgebreide studie gedaan. Tijdens het tweede deel van het seminar werden de resultaten toegelicht van dat deel van het onderzoek waarbij Millenniums en Generatie Z daadwerkelijk in contact werden gebracht met exploitanten.

Het gevolg? Inzicht in hele praktische wensen van de jongeren zodat bioscopen beter kunnen aansluiten op hun belevingswereld. Dat leverde af en toe wat open deuren op, maar ook nuttige informatie en inzichten.

Zoals de wens van jongeren om met hun mobiel niet alleen snel en eenvoudig (wie wil er nog in een rij staan?) kaartjes te kunnen kopen, maar ook al een bestelling voor drankjes en eten door te kunnen geven zodat het al klaar staat bij aankomst in de bioscoop. Op de beursstand van Coca-Cola was een opstelling te zien van Atom Tickets waarin dat ook al in praktijk is gebracht.

Maar ook het vergemakkelijken van groepsbetaling met de mobiel is zoiets. Zie je geld maar eens snel terug te krijgen als de bioscoopkaartjes voorschiet, lieten enkele jongeren in een video weten.

Willen bioscopen aansluiting blijven vinden bij jongeren dat moet er goed worden nagedacht over thema’s als gemak, betrokkenheid, experience en content. Dat vertaalt zich onder meer in groot bestel- en betaalgemak, het gebruik van kanalen die door jongeren worden gebruikt (alsjeblieft geen e-mail meer, maar Snapchat) en biedt het een omgeving waar ze zich thuis voelen (relax en game zones). Zorg ook echt voor een unieke beleving (themavoorstellingen, thematisch eten zoals Pathé’s Create Your Own Popcorn) en denk goed na over het gebruik van alternatieve content (dan toch tv-series in de bioscoop?).

Als er nog iets was in het onderzoek dat echt opviel, dan was het wel dat jongeren aangeven de prijs van het bioscoopkaartje totaal geen issue te vinden, zelfs niet als ze door allerlei toeslagen behoorlijk wat geld moeten neerleggen. Voor hen geldt: als ze maar iets van waarde krijgen.

  Seminar Rebels with a Cause 2 (foto Tanja van Rooden)

Bewaren

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)