banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

CineEurope: Luc Besson bijt het spits af

20 juni 2017

Barcelona zucht onder een hittegolf maar in de gekoelde CCIB is daar niets van te merken. En maar goed ook want de aanwezige exploitanten, distributeurs en journalisten hebben de komende dagen hun handen vol op de beurs. Met meer productpresentaties dan ooit (twaalf stuks) belooft CineEurope 2017 een uitdagende editie te worden.

Aan de coverfilm van HFN # 136 de eer om de spits bij de filmpresentaties af te bijten. Valerian and the City of a Thousand Planets moet in juli een van de grote zomerfilms gaan worden, en regisseur Luc Besson zelf kwam zijn fascinatie voor de Valerian-stripboeken (in Nederland bekend als Ravian) van Jean-Claude Mézières uitleggen. Zeven jaar heeft Besson aan het sciencefictionepos gewerkt en om aan te geven hoe omvangrijk de productie was gaf hij het verschil aan met zijn eigen Fifth Element (1997). Had die sf-film nog 188 trucageshots, Valerian heeft er 2.743. Besson liet twee lange scènes zien en bedankte de aanwezige exploitanten voor hun inzet voor zijn films.   

Luc Besson Valerian CineEurope 2017  Luc Besson

Een andere grote Franse speler, StudioCanal, had vervolgens een uitgebreide presentatie in elkaar gezet. Met actie, familiefilms en komedies is Europa’s grootste filmstudio op veel terreinen actief. Het team achter hits als Non-Stop en Unknown presenteerde hun laatste actiethriller: The Commuter. Hierin is Liam Neeson een forenzende zakenman die op een rijdende trein een complot moet zien te verijdelen. Michiel Huisman viel vervolgens op met een hoofdrol in de romantische boekverfilming Guernsey.

Veel aandacht was er bij StudioCanal voor twee grote familiefilms. Paddington was drie jaar geleden een enorm succes, vandaar dat Paddington 2 een belangrijke titel is voor de studio. De complete acteergroep keert terug en krijgt versterking van onder meer Brendan Gleeson en Hugh Grant. Die laatste had een videoboodschap voor Barcelona gemaakt over zijn medewerking aan Paddington 2. ‘Ik speel een bittere, in de vergetelheid geraakte ijdeltuit. Geen idee hoe ze bij mij uitkwamen.’

Ook Early Man, een animatiekomedie van de Aardman Studio (Shaun the Sheep) over holbewoners werd uitgebreid gepresenteerd met fragmenten en een kijkje achter de schermen. StudioCanal afficheert haar product graag als ‘local talent with broad appeal’ en toonde fragmenten uit Madame als voorbeeld. In deze Franse productie komt een Amerikaans stel (Toni Collette en Harvey Keitel) in Parijs in aanraking met een Spaanse werkster (Rossy de Palma). In Nederland is het vooral Independent Films die StudioCanal in de bioscopen brengt, en de distributeur zal dat ook met Valerian and the City of a Thousand Planets doen.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
LadyBird