banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

CineEurope: SF Studios wil internationaal meetellen

23 juni 2017

En welke Europe spelers eisten een hoofdrol op tijdens CineEurope? Natuurlijk UniFrance met haar traditioneel afsluitende productpresentatie. Verrassend was de bijdrage van SF Studios, de Scandinavische bioscoopketen en filmproducent met de grote internationale ambitie.

En ze zijn bepaald niet van gisteren, de makers van A Man Called Ove en Wallander. Honderd jaar geleden werd SF Studio opgericht en het bedrijf was in het tijdperk van de zwijgende cinema zelfs een wereldspeler. ‘And then sound came to fuck it all up,’ vertelden producenten Jon Nohrstedt en Fredrik Wikström Nicastro met gortdroge Zweedse humor. Maar ze zijn weer helemaal terug op het wereldtoneel. Door van hun Scandinavische hits als Ove en Snabba Cash internationale versies te maken wil SF een aanzienlijk groter marktaandeel veroveren.

De eerste belangrijke stap in die richting is Borg McEnroe. De Engelstalige sportbiopic vertelt het verhaal van de legendarische Wimbledon-finale tussen de nummer 1 en 2 van de tenniswereldranglijst anno 1980: de Zweed Björn Borg en Amerikaan John McEnroe. De populaire versie van dat verhaal is dat Borg de normale, sympathieke van de twee was en McEnroe de maniak. De scènes die op CineEurope werden vertoond vertelden een heel ander verhaal. Borg (Sverrir Gudnason) blijkt een sombere neuroot en juist McEnroe (Shia LeBeouf) is de sympathieke buitenstaander.

SF heeft verder nog een Jo Nesbø–verfilming door Baltasar Kormakur in de maak, en wist te melden dat ‘een van de bekendste Hollywood-acteurs’ is aangetrokken voor de internationale Ove. Jack Nicholson misschien? Toen nam UniFrance de zaal over voor de jaarlijkse lofzang op het Franse product. En ja, ook dat kende een goed 2016, met maar liefst zes films die meer dan een miljoen tickets verkochten.

Veel van wat UniFrance verwacht in de internationale filmhuizen te zullen krijgen was al in Cannes te zien: BPM (Campillo), Happy End (Haneke), Visages Villages (Varda), Amant Double (Ozon) en biopics van Franse culturele iconen Rodin (met Vincent Lindon), Gauguin (met Vincent Cassel) en Jean-Luc Godard (Redoubtable). Met extra aandacht van door Media medegefinancierde toppers, waaronder Cannes-winnaar The Square, sloot CineEurope haar productpresentaties van 2017 af.

Tweestrijd van formaat: de presentatie van Borg McEnroe / Tanja van Rooden

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180