banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

CineEurope: Universal zit niet stil na topjaar

22 juni 2016

Universal heeft net een recordjaar achter de rug: maar liefst drie films wisten in 2015 meer dan een miljard dollar te genereren. Dan is het prettig achteruit leunen. Maar tijdens CineEurope keek de studio van Fast & Furious, Jurassic World en Minions liever vooruit naar wat komen gaat.

Niels Swinkels, executive vp van de internationale distributie, liet er geen misverstand over bestaan toen hij het podium betrad voor de Universal-presentatie in Barcelona. ‘Laten we niet te lang bij het succes stilstaan.’ De studio verwacht in 2017 een serieuze aanval te kunnen doen op het eigen recordjaar 2015, wanneer hit-franchises als Fast & Furious en Despicable Me terugkeren. Maar 2016 moet natuurlijk ook gaan knallen. En het (niet zo) geheime wapen dat Universal daarvoor inzet heet Illumination.

Twee nieuwe animatiefilms zal de studio van Chris Meledandri dit jaar uitbrengen, en ze trokken veel bekijks. Want de producent van de gele mannetjes is door het succes van Minions een zeer grote speler geworden. We kregen het eerste kwartier voorgeschoteld van de musical Sing, waarin koalabeer Buster (Matthew McConaughey), een kwakkelende impresario, audities houdt voor een talentenjacht. Omdat per ongeluk twee nullen zijn toegevoegd aan het prijzengeld staat de halve stad te dringen om mee te doen. Met grote namen als Scarlett Johansson en Reese Witherspoon en een overvloed aan geliefde pophits (85!) mikt Sing op een zeer breed publiek.

De compleet vertoonde The Secret Life of Pets zal volgende maand al in roulatie komen, en ook voor deze productie geldt dat er alles aan is gedaan om zowel klein als groot over de streep te trekken. Huisdieren in alle soorten en maten, krankzinnige situaties en bekend stemtalent als Louis CK en Kevin Hart. En de karakterstudies voor de nieuwe personages van Despicable Me 3 lieten zien dat ook die franchise nog veel potentie heeft.

cineeurope universal Universal presentatie CineEurope (foto Tanja van Rooden)

Universal-regular Tom Cruise presenteerde via een videoboodschap twee nieuwe projecten. Een reboot van The Mummy plus American Made, een seventies misdaadverhaal van Doug Liman zo ongelooflijk dat het, in de woorden van Cruise, wel echt gebeurd moet zijn. Ook Matt Damon was nadrukkelijk aanwezig. Met natuurlijk in de eerste plaats zijn terugkeer als Jason Bourne, onder regie van Paul Greengrass. Zijn tweede film, The Great Wall, liet zien hoe nadrukkelijk Universals partner Legendary samenwerkt met China. Een fantasy spektakel onder regie van Zhang Yimou met sterren uit het westen én het verre oosten: voor Legendary heeft China duidelijk de toekomst.

Met horror (vervolgen op The Purge en Ouija), art (Tom Fords Nocturnal Animals), historisch drama (Loving van Jeff Nichols) en de start van een nieuwe thriller-franchise (Michael Fassbender als Jo Nesbø’s detetive Harry Hole in The Snowman) is er eigenlijk geen terrein waar Universal het komende jaar niet meedoet voor de hoofdprijzen.

lees meer
Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
LadyBird
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)