banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

CineEurope: VR biedt kans om bioscoopaanbod te verbreden

21 juni 2017

Virtual Reality kan rekenen op enorme belangstelling. Ook tijdens CineEurope kwam het aan de orde. De vraag die echter voortdurend boven de markt lijkt te hangen is: wat kunnen en moeten bioscopen met VR?

Tijdens de Focus Session Virtual Reality – Killer App or Companion Experience op de tweede dag van CineEurope kwamen diverse ervaringsdeskundigen aan het woord over het onderwerp en die vraag.

Het bedrijf dat de laatste tijd flinke meters heeft gemaakt in het toepassen van VR is IMAX. Het bedrijf zond Don Savant naar Barcelona om de vorderingen die er worden gemaakt uit de doeken te doen. IMAX is bezig met het uitrollen van zogeheten IMAX Centres in bestaande bioscopen waar de consument in pakweg twintig minuten, in speciale booths in een virtuele realiteit kan duiken.

30.000 bezoekers trok IMAX’ eerste VR Centre is LA dit jaar tot nu toe (het opende in januari). En het kortgeleden in New York geopende Centre brengt 2.000 dollar omzet per dag op, wist de president global sales en development te vertellen. ‘IMAX hopes to provide the spark’, aldus Savant, om VR een echte stap verder te brengen.

Dat het bedrijf de innovatie serieus neemt blijkt uit de oprichting van een contentfonds met 50 miljoen dollar dat tot doel heeft vijfentwintig VR-projecten van de grond te krijgen in de komende drie tot vijf jaar. Het eerste project is er een van regisseur Justin Lin (Star Trek: Beyond). Daarnaast werkt het bedrijf samen met Google aan een ‘groundbreaking VR camera’ die voor 2018 gepland staat.

Wie VR in een echte bioscoopomgeving wil zien en ervaren hoeft daarvoor niet naar de VS of te wachten totdat IMAX z’n Centre in Engeland opent; in Parijs is in de bioscoop MK2 Bibliothèque ook al een VR venue ondergebracht. Managing director Elisha Karmitz deed zijn ervaringen uit de doeken. Het leek erop dat Karmitz vooral de boodschap wilde overdragen: al doende leert men. En dus bouwde MK2 van de grond af aan hun geheel zelf bedachte VR-structuur waarmee mensen onder andere door andere dimensies kunnen vliegen.

Dat de ontwikkeling en toepassing van VR geen ver-van-mijn-bed-show is, werd onderstreept door de aanwezigheid van Jip Samhoud. De Nederlander runt in Amsterdam de eerste VR Cinema en brengt die de formule in rap tempo naar andere landen waaronder China (zie ook het artikel VR: Echt meer dan een gimmick in HFN #136). Volgens hem zijn unique experience, great technology en exclusive content de thema’s die VR groot kunnen maken. ‘Bestaan bioscopen niet ook nog steeds omdat ze hetzelfde in huis hebben?’ vroeg Samhoud de toehoorders.

Tijdens de Focus Session bleven de problemen waar VR nog wel mee worstelt weliswaar onderbelicht. En VR is zeker ook niet het ei van Columbus waar bioscopen een substantiële nieuwe bron van inkomsten mee kunnen aanboren. Maar wie ook nu weer goed luisterde ontdekte dat het een toepassing is waar bioscopen – en dan toch eigenlijk wel alleen die met voldoende ruimte - hun productaanbod echt mee kunnen verbreden.

VR ervaring op de beursvloer

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN