banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

CinemaCon: John Fithian ziet geen rol voor derden weggelegd in windowdiscussie

12 april 2016

Eigenlijk waren de speeches van MPAA-voorzitter Chris Dodd en NATO's John Fithian tijdens CinemaCon bedoeld om terug te kijken op het succesjaar 2015. Maar beiden konden niet om de controverse rondom The Screening Room heen. Het inmiddels veelbesproken vod-platform lijkt in alle opzichten de agenda van CinemaCon 2016 te domineren.

John Fithian wond er geen doekjes om tijdens de Industry Address: als er geëxperimenteerd moet worden met nieuwe distributiemodellen, dan moeten bioscoopondernemers die samen met distributeurs beoordelen. Het is niet aan derden, zoals The Screening Room, om zich daar in te mengen, aldus Fithian.

Hij doelde daarmee op het model achter het vod-platform The Screening Room dat ruimte biedt om de opbrengt van het thuis kijken naar de nieuwste films te delen tussen de distributeur, de exploitant en het nieuwe platform.

John Fithian (foto Tanja van Rooden)

MPAA-voorzitter en CEO, Chris Dodd onderstreepte in zijn toespraak dat 'de bioscoop, ondanks lawaaiige suggesties die anders doen vermoeden, nog altijd de primaire manier is om de magie van onze films te beleven.' Achteraf erkende Dodd wel tijdens CinemaCon met de initiatiefnemers van The Screening Room in gesprek te zullen gaan.

John Fithian ging in zijn toespraak ook nog in op de belangrijke rol die jongeren blijven spelen als het gaat om bioscoopbezoek. Internationale baart het teruglopende bereik onder jongeren de filmsector grote zorgen. In de VS gingen tieners in de leeftijdscategorie 12 tot 17 in 2015 gemiddeld 7,3 keer naar de film. Hoewel ze slechts 8% van de bevolking uitmaken, was deze groep volgens de NATO-voorman verantwoordelijk voor 16% van het bioscoopbezoek.

MPAA en NATO maakten tevens bekend dat de wereldwijde box office in 2015 was uitgekomen op een record van 38,3 miljard dollar. China maakte een groei van het bioscoopbezoek door van maar liefst 51,2%. Het totaal aantal bioscopen wereldwijd groeide in 2015 met 8% naar 152.000 filmschermen.

Update 13 april 17:00 uur

Kort na de bekendmaking van de cijfers heeft de MPAA ook het jaarrapport Theatrical Market Statistics van 2015 vrijgegeven. Daarin worden alle belangrijke cijfers en statieken van het filmjaar 2015 uit de doeken gedaan. Het rapport is hier te downloaden.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px