banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Claudia Cardinale ontvangt oeuvreprijs op Film by the Sea

24 augustus 2016

Film by the Sea zal dit jaar de Grand Acting Award geven aan een grande dame: Claudia Cardinale (1938). De legendarische actrice krijgt de oeuvreprijs op 16 september uitgereikt. Eerdere prijswinnaars waren Ben Kingsley, Morgan Freeman en Jan Decleir.

Een beeld van Cardinale is voorgoed verankerd in het collectief geheugen: staande op de prairie met een geweer in haar hand, roodverbrand en onverzettelijk. Het komt uit Once Upon a Time in the West (1968) van Sergio Leone, ook in Nederland een immens populaire film. Als vrijgevochten prostituee heeft ze in de film het laatste woord.

De rol van stoere schoonheid was Cardinale op het lijf geschreven. In tegenstelling tot Italiaanse tijdgenotes als Sophia Loren en Gina Lollobrigida had Cardinale nauwelijks interesse in een carrière als seksbom, en zocht haar regisseurs zorgvuldig uit. Naast Leone waren dat grote namen als Visconti (Rocco en zijn broers, Il Gattopardo), Fellini (8 1/2), Herzog (Fitzcarraldo) en Bellocchio (Henry IV).

Cardinale speelde met veel van de grote leading men van haar tijd, van Mastroianni en Delon tot Belmondo en Connery. En toen de grote rollen kleinere rollen werden, bleef ze even hard werken: Cardinale heeft een filmografie met meer dan 135 titels en elk jaar komen daar nog films bij. Ze won vijf maal een David di Donatello (de Italiaanse Oscar) plus een Gouden Beer en een Gouden Leeuw.

Film by the Sea zal Claudia’s komst vieren met twee bijzondere vertoningen: Werner Herzogs krankzinnige Fitzcarraldo (1982) met Klaus Kinski en natuurlijk Once Upon a Time in the West, die in een gerestaureerde versie draait.  

Claudia is reuze blij met haar aanstaande Grand Acting Award (Berlinale) 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180