banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

De buitenbios lijkt populairder dan ooit

12 juli 2016

Het blijft een van de leukste zomerse bezigheden: films kijken in de openlucht. Populair ook, want er lijken steeds meer initiatieven bij te komen. Van Roosendaal tot Apeldoorn: er is altijd wel een buitenbios in de buurt. Een greep uit het openluchtaanbod van de komende maanden.

Het openluchttheater Vrouwenhof in Roosendaal verzorgt al jaren een succesvolle programmering, maar film was daar nooit een onderdeel van. Deze zomer komt daar verandering in. De Midzomer Bioscoop heeft vijf uiteenlopende filmvoorstellingen gepland, van horror (Sneekweek) tot alle leeftijden (De kleine prins). Bijzonder is de programmering van Safety First op 15 juli. Deze komedie over de stuntelende beveiligers van een dance festival was een enorme hit in Vlaanderen: 400.000 bezoekers!  

Eerder berichtten we al over Rooftop Cinema Utrecht. Op het dak van de CineMecs Stererenkijker wordt tot 30 september elke avond een film op eigen dakterras vertoond. Klassiekers en recente hits vormen daarbij de hoofdmoot. Maar ook CineMec Nijmegen gaat nu de buitenlucht in, op het terras voor de bioscoop van 17 t/m 21 augustus.

Een van de mooist gelegen openluchtfestijnen keert in augustus terug naar Apeldoorn. Het Openlucht Filmfestival, dit jaar onder de naam Vue Openlucht Festival,  wordt gehouden in park Berg & Bos, midden op de Veluwe (12 t/m 20 augustus). Een programma is nog niet bekendgemaakt, maar het festival garandeert doorgang dankzij de beschikbaarheid van een overdekte tribune.

Pleinbioscoop Rotterdam biedt dit jaar negentien zomeravonden film in het hartje van de stad. Van 10 t/m 28 augustus kun je je stoeltje weer neerzetten in het Museumpark. Je mag hem zelf meenemen of kunt er een huren voor een euro. Het programma wordt op 20 juli bekendgemaakt.

In Deventer wordt het gratis openluchtfestijn Film op de Brink van 18 tot en met 20 augustus voor de twaalfde keer georganiseerd. Op een groot doek voor de Waag worden vanaf 21.30 uur de beste films vertoond. Kijkers kunnen hun eigen stoel of kleed meenemen of plaatsnemen op een van de vele terrassen op de Brink. Film op de Brink vertoont dit jaar Amy, de documentaire over zangeres Amy Winehouse, Spotlight van Thomas McCarthy en de Frans/Belgische hitkomedie Le Tout Nouveau Testament van Jaco van Dormael.De voorstellingen worden georganiseerd door filmhuis De Keizer in samenwerking met VVV Deventer.

Met name in de hoofdstad worden liefhebbers van buiten kijken op hun wenken bediend. Amsterdam telt deze zomer maar liefst negen locaties voor openluchtcinema. Films with a View heeft zich daarvan al bewezen: sinds mei draaien bij restaurant annex stadsstrand Pllek in Noord elke dinsdagavond films, en daar gaan ze nog mee door tot eind augustus.

Cineville maakt melding van hun initiatief dat bij buurtboerderij Ons Genoegen aan de Spaarndammerdijk vanaf 21 juli  elke donderdagavond gekeken kan worden naar een keuze uit hun favoriete zwembadfilms. De aftrap is met de film Sexy Beast van Jonathan Glazer. Alle info is te vinden op www.cineville.nl/magazine/zwembadfilms-de-buurtbios. Voorafgaand aan de voorstelling kan men voor tien euro genieten van een driegangen maaltijd op de boerderij. De film is gratis maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

Ook helemaal gratis zijn de voorstellingen op het Stenen Hoofd van het Pluk de Nacht-festival, 3 t/m 13 augustus. Aanbod is bijzonder,want het zijn allemaal festivalfilms die de gewone bioscoop niet zullen halen. En ook de zevende editie van World Cinema (Marie Heinekenplein) gaat voor avontuurlijk en exotisch (18-27 augustus). Openingsfilm is hier meervoudig Cannes-winnaar The Salesman.

Stadsdeel Amsterdam-Zuidoost heeft maar liefst twee openluchtfestivals in de aanbieding. In augustus kan onder metrostation Kraaiennest de Bijlmerbios bezocht worden. Van 19 tot en met 21 augustus vertoont dit initiatief films met een urban thema: Black, Race en The Idol. Ook is er een randprogramma met modeshows, stand-uppers en live muziek.

Een maand later doet metrostation Bullewijk het buiten kijken nog eens dunnetjes over door op 9 en 10 september het cultureel festival Metro Movies te organiseren. Er zijn naast optredens en theatervoorstellingen ook vertoningen van onder meer de komedie Dear White People.

Voor alle acht initiatieven in Amsterdam, kijk hier.

Licht in het donker: de vreugden van de buitenbios (foto: Openlucht Film Festival)

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 2
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Mark van den Tempel 12-07-2016 om 23:14 uur
Een fijne toevoeging Pauline, dankjewel! En nu maar hopen op mooi weer. Mark van den Tempel.
Pauline Terreehorst 12-07-2016 om 16:03 uur
Beste Mark, Weet je waar dit al 20 jaar gebeurt? In Eindhoven, bij Plaza Futura, nu Natlab op Strijp-S. We doen dat elke zomer twee maanden lang, op dinsdag en vrijdag (maar niet als het regent). Afgelopen vrijdag waren er ca 500 mensen bij Gluckauf. We gaan door tot eind augustus.Groeten uit het verre zuiden, Pauline Terreehorst
Banner_USHIO240x180
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)