banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Elle wint beste film en actrice bij Césars

25 februari 2017

Van de elf nominaties wist Elle van Paul Verhoeven twee Césars te verzilveren, waaronder de belangrijkste. Verder vaart de César-organisatie wat betreft het toekennen van prijzen in eigen land geheel haar eigen koers.

Gisteren werden de Césars voor de 42-ste keer uitgereikt in het Théâtre du Châtelet in Parijs. De ceremonie wordt georganiseerd door de Académie des Arts et Techniques du cinéma voor de beste prestaties in de Franse film van het afgelopen jaar.

Beste film ging naar Elle en Isabelle Huppert mocht voor de tweede keer (!) in haar lange filmcarrière een César in ontvangst nemen. Zestien nominaties kreeg ze in de loop der jaren maar won tot nu toe alleen voor haar hoofdrol in La Cérémonie van Claude Chabrol uit 1996. Inmiddels is de actrice op weg naar Hollywood waar ze morgenavond kans maakt op een Oscar voor haar rol in de wraakthriller van Verhoeven.

Grote verrassing was de winst voor Xavier Dolans Juste la Fin du Monde: beste regie, editing én beste acteur, Gaspard Ulliel. Het familiedrama, voor het eerst niet op een eigen script gebaseerd, werd door de kritiek gemengd ontvangen.

Het voor de gelegenheid Moi, Daniel Blake genoemde sociaal drama van Ken Loach won beste buitenlandse film en versloeg daarmee onder andere Manchester by the Sea en Toni Erdmann.

Ma Vie de Courgette won beste animatie (dus geen winst voor The Red Turtle) en scriptadaptatie.

De César d’Honneur ging dit jaar naar George Clooney, die geheel naar verwachting in zijn dankwoord uithaalde naar de Amerikaanse politiek.

Overigens was Elle niet een van de grote bioscoopsuccessen in Frankrijk. In de eindlijst van best bezochte films van 2016 staat Paul Verhoevens thriller op de 87-ste plek, met een recette van 4 miljoen euro. Best bezochte Franse film was de komedie Les Tuches 2 met 30 miljoen euro.  

Voor de lijst met alle winnaars klik hier.


Huppert is zichtbaar blij met haar tweede César / César Academie des Arts et Techniques du Cinéma

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 1
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
nelleke@kunstrijk.nl 26-02-2017 om 18:12 uur
Onbegrijpelijk, wie zit er op zoveel wreedheidvan 'elle' te wachten? Wat lost het op om je dader kapot te maken? Er is direct weer een andere dader. het probleem is als een draak die nieuwe koppen krijgt. En dan zo gefilmd..Net als Brimstone. Wat willen deze regisseurs en prijzen-uitdelers ons zeggen? Sla er maar op los? Nou dit is dan mijn klap.
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN