banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

EYE zet 70mm kopie van Empire of the Sun in

04 juli 2016

Voor het Steven Spielberg-restrospectief gaat EYE een bijzondere kopie inzetten. Van Empire of the Sun wordt de 70mm-versie vertoond. Het filminstituut is een van de weinige plekken in de Benelux waar dit formaat nog bekeken kan worden.

Empire of the Sun was oorspronkelijk niet opgenomen op het breedbeeldformaat 70mm, zoals bijvoorbeeld 2001: A Space Odyssey of West Side Story dat wel waren. Maar in de jaren zeventig en tachtig werden soms films ‘opgeblazen’ van 35mm naar 70mm om het publiek toch de weidsheid en vooral het zeer goede magneetgeluid van een breedbeeldkopie te kunnen geven. EYE heeft een eigen collectie 70mm kopieën, waar ook The Wild Bunch en Lawrence of Arabia in zitten.

Het was niet zo vreemd dat Spielberg juist Empire of the Sun liet opblazen naar 70mm. De oorlogsfilm over het lot van een jonge Brit tijdens de Japanse invasie van Shanghai in 1941 heeft de allure van epische oorlogsfilms als The Longest Day en Patton. De film was het acteerdebuut van Christian Bale. Ook is een jonge Ben Stiller te zien.

Het retrospectief ‘Steven Spielberg, meesterverteller’ (8 juli t/m 31 augustus) geeft een overzicht van het werk van de succesvolste regisseur aller tijden, van de vroege thriller Duel (1971) tot het gedramatiseerde portret van president Lincoln uit 2012. Ook is een selectie te zien van twaalf films waarin onder meer de invloed van Spielberg als producent zichtbaar wordt. Gedurende het retrospectief is ook de nieuwe film van Spielberg, De GVR, te zien. Die film is gebaseerd op het boek van Roald Dahl.

foto: een piepjonge Christian Bale in Spielbergs Empire of the Sun (EYE) 

EYE vertoonde recent nog Quentin Tarantino’s The Hateful Eight op 70mm. De voorstellingen van Empire of the Sun zijn 12 juli, 25 juli en 15 augustus.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px