banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Filipijnse regisseur wint Gouden Leeuw in Venetië

11 september 2016

Bijna vier uur duurt ‘ie, maar dat was voor de jury onder leiding van Sam Mendes geen belemmering: Ang Babaeng Humayo (De vrouw die vertrok) won gisteravond de Gouden Leeuw voor beste film op het Filmfestival in Venetië.) De Filipijnse regisseur Lav Diaz is daarmee de eerste uit zijn land die de Leeuw mee naar huis neemt.

De 228 minuten durende film werd in zwart-wit gedraaid en handelt over een lerares die dertig jaar lang in de gevangenis zit voor een moord die ze niet heeft gepleegd.

Lav Diaz droeg de prijs op aan de Filipijnse bevolking die nog steeds worstelt met de gevolgen van een eeuwen durende koloniale heerschappij. De 57-jarige regisseur heeft al negentien films op zijn naam staan. Zijn vorige duurde meer dan acht uur.

De overige prijzen op de 73-ste editie van het festival werden uitgereikt aan: Nocturnal Animals (Tom Ford; grote juryprijs); Rai en La Region Salvaje (gedeelde prijs beste regie voor respectievelijk Andrei Konchalovsky en Amat Escalante); Emma Stone (beste actrice, La la Land) en Oscar Martinez (beste acteur, The Distinguished Citizen).

De releasedata voor La La Land en Nocturnal Animals staan in Nederland al vast. Independent Films brengt de musical op 22 december uit; de thriller van Tom Ford wordt door UPI op 1 december in de bioscoop uitgebracht.

Voor een overzicht van alle winnaars klik hier

 

Tom Ford (links) en Lav Diaz ontvangen hun prijzen van de festivaldirecteur  / La Biennale di Venezia

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie