banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Film by the Sea 2016 heeft iets voor iedereen

06 september 2016

Nog drie dagen, dan barst Film by the Sea weer in alle hevigheid los. Rond de honderd films staan geselecteerd, waarvan zeker de helft niet in Nederland in roulatie gaat. Dan is het zaak een goede keus te maken. Gelukkig helpt het festival door de programmering af te bakenen in nautische onderdelen.

Wie gewoon de aanstaande filmhuistoppers wil meepikken, kan terecht bij het onderdeel High Waves, waar de nieuwe films van onder meer Xavier Dolan (Juste la Fin du Monde), Ira Sachs (Little Men) of Cristian Mingiu (Bacalaureat) draaien.

De grootste namen zitten in Captains, waar Clint Eastwoods Sully zijn opwachting maakt en de meest recente titels van de broers Dardenne (La Fille inconnu) en Ken Loach (Gouden Palm-winnaar I, Daniel Blake) opduiken. Hier ook klassiekers als Taxi Driver en Once Upon a Time in the West, in aanwezigheid van festivalgast Claudia Cardinale.

Centraal staat natuurlijk de competitie van twaalf boekverfilmingen waar Adriaan van Dis en zijn jury (onder andere Saskia Noort en André van Duren) hun oordeel over moeten vellen. Kanshebber dit jaar is onder meer Genius met Colin Firth, over hoe enkele van Amerika’s beroemdste 20ste eeuwse romans achter de schermen tot stand kwamen. Hoge ogen zal ook Remainder van Omer Fast gooien, waarin een man met geheugenverlies acteurs inhuurt om zijn verleden te kunnen reconstrueren.

Film by the Sea is ook fun by the sea, zodat gedurende het hele festival bands en artiesten hun opwachting maken. Er zijn optredens van My Baby en WoodWorks, en de tribute band Y’ABBA Doo strooit met ABBA-liedjes tijdens de Bridget Jones Night. De feestelijke première van Bridget Jones’s Baby zal sowieso een drukbezochte voorstelling worden.

Met zo’n vol programma is volledigheid onmogelijk, maar we willen de francofielen er toch nog even op wijzen dat ook de TV5Monde-prijs wordt uitgereikt voor de beste recente Franstalige film. Maar liefst dertien zijn er geselecteerd, waaronder Mal de Pierres met Marion Cotillard en Louis Ferdinand Céline, waarin Denis Lavant de omstreden schrijver speelt. Als kers op de taart zal romancier/regisseur Philippe Claudel op vrijdag 16 september de Cinema Literair lezing geven. 

Voor een volledig programma overzicht klik hier

   still uit RAUF bij programma onderdeel Horizon

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)