banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Filmfestival Cannes 2017 van start

16 mei 2017

Morgenavond gaat de 70-ste editie van het Cannes Filmfestival van start. Met dit jaar wat minder star power op de rode loper, nóg strengere beveiliging en op papier een sterke competitie. De openingsavond is in ieder geval een op en top Franse aangelegenheid.

Vorig jaar was de opening met Cafe Society van Woody Allen nog Amerikaans getint, maar de 70-ste editie van het filmfestival van Cannes gaat morgenavond van start met een Frans drama: Les Fantômes d’Ismaël van regisseur Arnaud Desplechin. Met in de hoofdrollen Marion Cotillard en Charlotte Gainsbourg, dus met die openingsrodeloper zit het wel goed: twee van Frankrijks grootste actrices, gehuld in Franse couture moeten in ieder geval op de openingsavond onderstrepen dat het belangrijkste filmfestival van Europa nog altijd Frans is.

In de dagen erna zal de aandacht op diezelfde rode loper vooral door een Amerikaanse actrice worden opgeëist. Was vorig jaar Kristen Stewart nog de koningin van Cannes (en dit jaar ook aanwezig met haar korte film Come Swim), dit jaar hoort die titel op voorhand al toe aan Nicole Kidman. Met drie films, waarvan twee in competitie, en een hoofdrol in het tweede deel van een populaire miniserie is La Kidman all over de place.

De 49-jarige jarige actrice zal ongetwijfeld meer dan een suite hebben gereserveerd in het sterren-resort Hotel du Cap-Eden-Roc in het nabijgelegen Antibes, want haar entourage (familie, pr- en styling-team) zal flink zijn. Vooral laatstgenoemden zullen een waar storyboard hebben om de ster er bij iedere gelegenheid weer totaal anders uit te doen zien.

Ook eclectisch: het gezelschap waarmee juryvoorzitter Pedro Almodovar dagelijks de trappen van het festivalpaleis zal beklimmen. Onder anderen Jessica Chastain, Will Smith, Park Chan-wook en Paolo Sorrentino moeten dit jaar tot een gezamenlijke favoriet voor de Gouden Palm komen. Vorig jaar lukte dat niet toen de gedoodverfde winnaar Toni Erdmann geen enkele prijs van de jury kreeg, wat duidde op grote verdeeldheid.

Vooraf was er al het een en ander te doen over de komende editie. Op de officiële poster van het filmfestival bleek het figuur van Claudia Cardinale te zijn gefotoshopt zodat haar benen en middel dunner leken,  en ook het opnemen van twee Netflix-producties in de competitie stuitte op kritiek. Die was zo stevig dat de regelgeving omtrent Netflix-films, die voor het eerst opdoken in Cannes, inmiddels zijn aangepast.

Het betreft Okja en The Meyerowitz Stories die beide kans maken op een Gouden Palm. De films komen na hun wereldpremière in Cannes echter niet uit in de Franse bioscopen en zijn dus alleen voor Netflix-abonnees te zien. Dit stuitte op veel kritiek; de directie van het festival liet weten dat er helaas geen overeenstemming is bereikt met de streamingdienst. Met ingang van volgend jaar wordt het verplicht dat films uit de competitie na het filmfestival uitgebracht worden in de Franse bioscoop.

Nederlandse regisseurs ontbreken op het festival. Alleen Marc van Warmerdam zal als coproducent van A Gentle Creature zijn opwachting maken

Julius Ponten is dit jaar geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen als Producer on the Move. Ponten is medeoprichter van New Amsterdam Film Company en vestigde zijn naam als producent van Wolf en Rabat. Momenteel werkt hij aan het matchfixing-drama Catacombe. De Producers on the Move zullen deelnemen aan een speciaal voor hen opgezet programma met als doel het uitwisselen van ervaringen en het vergroten van hun internationale netwerk.

Les Fantômes d'Ismaël zal op 29 juni in de Nederlandse bioscoop worden uitgebracht door September Film. 

Foto Palais des Festivals et des Congrès de Cannes, Mark van den Tempel

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN