banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Gluckauf en Bloed, zweet & tranen grote kanshebbers Gouden Kalveren

02 september 2015

De Dutch Academy for Film heeft voor de eerste keer gesproken en opvallend genoeg is er niet eens zoveel veranderd. Veel nominaties voor kunstzinnig product; grote publieksfilms vallen nog steeds grotendeels buiten de boot.

Met de oprichting van de breed opgezette Academy (324 stemmers) wilde het Nederlands Film Festival juist voorkomen dat er alleen beeldjes naar de kleine artistieke film zouden gaan. Toch was het de weinig bezochte Gluckauf die er met de meeste nominaties vandoor ging. Het Limburgse familiedrama van Remy van Heugten werd tien maal genoemd.

De André Hazes-bio Bloed, zweet & tranen en de coming-of-age film Prins van debutant Sam de Jong waren elk goed voor acht nominaties. Opvallend was het grote aantal acteernominaties voor Bloed: vijf stuks. De vijf kanshebbers op het Kalf voor Beste Film zijn naast deze drie ook nog Schneider vs. Bax van Alex van Warmerdam en De surprise van Mike van Diem.

Opvallend mag het ontbreken in dit gezelschap van Michiel de Ruyter heten. Niet alleen was het nautisch epos een enorm succes, er was er ook veel waardering voor de manier waarop regisseur Roel Reiné dit lastige onderwerp had aangepakt. Dat heeft zich echter niet mogen vertalen in een nominatie voor Beste Film, en dat in een jaar dat de concurrentie niet overdreven zwaar was.

Onder de genomineerde documentaires de twee meest besproken films van het jaar: de harde Satudarah -  One Blood van Joost van der Valk en Mags Gavan en de internationale festivalhit Those Who Feel the Fire Burning van Morgan Knibbe.

De Gouden Kalveren worden uitgereikt op vrijdag 2 oktober in het Beatrix Theater te Utrecht tijdens de slotavond van het Nederlands Film Festival.
https://www.filmfestival.nl/publiek/nieuws/nominaties-gouden-kalveren-2015/

 

 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird