banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Grote namen in competitiejury Cannes

25 april 2017

Een eclectisch gezelschap, dat kun je de vandaag bekend gemaakte jury van het 70ste Festival de Cannes wel noemen. Voorzitter Pedro Almodovar zal dagelijks met onder meer Jessica Chastain, Will Smith en Paolo Sorrentino de trappen van het festivalpaleis beklimmen.

Traditiegetrouw kiest directeur Thierry Frémaux voor een zo breed mogelijke selectie aan sterren, filmmakers en eerdere prijswinnaars met sterk uiteenlopende nationaliteiten. Dat heeft dit jaar geleid tot Cannes-veteraan Pedro Almodovar als juryvoorzitter. Hij was vijf keer geselecteerd voor de competitie maar won nooit. Wel werd hem twee maal de regieprijs overhandigd.

Andere regisseurs in de jury zijn Park Chan-wook (Zuid-Korea), Maren Ade (Duitsland), Agnes Jaoui (Frankrijk) en Paolo Sorrentino (Italië). Acteurs zijn Jessica Chastain, Will Smith en de Chinese superster Fan Bingbing. Tot slot mag Oscar-winnend filmcomponist Gabriel Yared ook zitting nemen.

De nadelen van zo’n cultureel en artistiek sterk uiteenlopende jury dienden zich vorig jaar aan toen de gedoodverfde favoriet Toni Erdmann geen enkele prijs van de jury kreeg. Dat duidde op grote verdeeldheid en in zo’n geval worden dan vaak die films bekroond waar iedereen zich in kon vinden. Het zal interessant zijn om te zien of iemand als Paolo Sorrentino (zes keer in het hoofdprogramma) tot dezelfde conclusie komt als Will Smith.    

Met de glamour zit het in elk geval wel goed in Cannes. De Un Certain Regard-jury wordt dit jaar voorgezeten door Uma Thurman en Monica Bellucci leidt de openings- en slotceremonie. Het filmfestival van Cannes duurt van 17 tot en met 28 mei.

 En geen ruziemaken, mensen. De jury van 2017 / Festival de Cannes

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie