Gek van Oranje
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Guillermo del Toro wint Gouden Leeuw

10 september 2017

The Shape of Water van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro is gisteravond op het Filmfestival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw. De uitreiking van de prijs op de slotavond van de 74-ste editie liet de regisseur niet onberoerd.

'Ik ben 52, weeg 136 kilo en heb tien films gemaakt', zei  Del Toro, lichtelijk geëmotioneerd, gisteravond  op het podium van het festivalpaleis op het Lido. 'Er komt een moment in het leven van elke verteller waarop hij een risico neemt, iets anders doet. En dan zullen er mensen zijn die zeggen: dat kan niet. Maar het kan wel.'

Iets anders is The Shape of Water zeker. De film werd door critici omschreven als een horrorsprookje dat zich afspeelt in Amerika in de jaren zestig tegen een koudeoorlogachtergrond. In het fantasy-drama wordt een dove schoonmaakster (gespeeld door Sally Hawkins) verliefd op een amfibie-achtig wezen (Doug Jones), afkomstig uit de jungle van Zuid-Amerika, dat door de Amerikanen gevangen wordt gehouden.

Del Toro, bekend van Pan’s Labyrinth, Hellboy, Pacific Rim en Crimson Peak, is een grote naam, maar had stevige concurrentie dit jaar van eveneens beroemde collega’s wier films in Venetië alvast voorzichtig naar Oscarkansen hengelden. Tevergeefs blijkt nu. Alexander Payne (Downsizing), George Clooney (Suburbicon), Darren Aronofsky (Mother!) en Abdellatif Kechiche (Mektoub, My Love) gingen met lege handen naar huis.

De overige prijzen werden door de jury, onder leiding van Annette Bening, als volgt verdeeld: de grote juryprijs ging naar Foxtrot van de Israëlische regisseur Samuel Maoz, die in 2013 de Gouden Leeuw won met zijn debuutfilm Libanon. De jonge, Franse regisseur Xavier Legrand won met zijn scheidingsdrama Jusqu’ à la Garde zowel de prijs voor beste regie als voor beste debuut. De Coppa Volpi’s, de acteerprijzen, gingen naar Charlotte Rampling (Hannah), Kamel el Basha (The Insult) en Charlie Plummer (Lean on Pete).

Het beste script werd  geschreven door Martin McDonagh voor Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en de speciale juryprijs werd toegekend aan Sweet Country, een western van Warwick Thornton.

The Shape of Water wordt op 15 februari 2018 door Warner Bros./20th Century Fox in Nederland uitgebracht. Deze distributeur brengt op 11 januari ook Three Billboards Outside Ebbing, Missouri in roulatie.

 

Guillermo del Toro neemt Leeuw in ontvangst / labiennale.org / Sally Hawkins in Shape of Water / Warner Bros./20th Century Fox

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
BannerIjslandBende_2
17102.BARCO.HollandFilmNieuws.onlinebanner.v2
9695_WILD_BANNER_HFN(240x180px)
9694_BVHV_BANNER_HFN(240x180px)
vacature
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner-HLIV-240x180