banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

HAFF 2018 onverwacht afgelast

17 januari 2018

Een verschil van mening tussen directeur en bestuur heeft ertoe geleid dat de aanstaande editie van Holland Animation Film Festival niet door zal gaan. Dat stond gepland van 21 tot en met 25 maart. De bedoeling is dat het HAFF in 2019 terugkeert met een nieuw beleid en een nieuwe festivaldirecteur. De voormalig adviseur animatie van het Filmfonds, Peter Lindhout, zal tot die tijd als interim directeur optreden.

Daarmee komt na 33 jaar een einde aan het artisitiek leiderschap van Gerben Schermer. Hij was het die vanaf 1985 het Holland Animation Film Festival een gezicht en een identiteit verschafte. Het HAFF kon in Utrecht uitgroeien tot een internationaal gerenommeerd festival waar regelmatig grote namen uit de animatie te gast waren. Zelf zei Schermer hier in 2004 over: ‘In twintig jaar is Utrecht als subtopper doorgedrongen tot de internationale eredividsie van animatiefilmfestivals. Je hebt Ottawa, Annecy en Hiroshima. Daarna komen wij zo’n beetje.’

Details over de interne problemen zijn nog niet naar buiten gekomen. In een beknopt persbericht meldt het bestuur dat de aanleiding voor deze beslissing een verschil van inzicht is ‘tussen Schermer en het bestuur van Stichting HAFF over het te voeren beleid.’ Doordat het besluit zo kort voor het festival genomen werd, was afzegging onvermijdelijk. Schermer heeft besloten een stap terug te doen en ruimte te geven aan een nieuwe leiding. Hij blijft betrokken bij het festival tot 1 juni 2018.

Het bestuur gaat zich nu beraden op een inhoudelijke, zakelijke en organisatorische vernieuwing. Wat dit concrete betekent voor zakelijk directeur Elise van Heck is niet bekend. De start van de volgende editie van Holland Animation Film Festival staat gepland voor 20 maart 2019.

Hoe nu verder? Het logo van HAFF, ontworpen door Joost Swarte / HAFF 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
9694_BVHV_BANNER_HFN(240x180px)
Dorst_HFN
17102.BARCO.HollandFilmNieuws.onlinebanner.v2
Design Ad Banner 240x180– HFN
Phantom_Thread240x180