banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

IDFA 2015: Virtuele realiteit, wereldleed en intiem drama

03 november 2015

Met nog twee weken te gaan tot de openingsavond is er steeds meer bekend over de inhoud van IDFA 2015. Het International Documentary Film Festival Amsterdam is altijd al een venster op de wereld geweest. En onze wereld is momenteel vooral in strijd, dus dat wordt gereflecteerd in het aanbod.

Het trainen van Pakistaanse kinderen voor de jihad staat centraal in Among the Believers. In Sundance-winnaar Cartel Land verdedigen aan weerskanten van de Amerikaans-Mexicaanse grens vrijwilligers hun gemeenschappen tegen de drugsmaffia. A Flickering Truth volgt de speurtocht van een Afghaanse expat naar de door de Taliban bedreigde filmgeschiedenis van zijn geteisterde land. En in 3 ½ Minutes, Ten Bullets wordt de achtergrond van een racistisch getinte schietpartij in de VS bekeken. Nee, voor een gezellig avondje uit was IDFA nooit het geschikte podium. Maar wie van meeslepende documentaires houdt kan niet om ’s werelds grootste doc-fest heen.

Een van de speciale gasten is politiek filosoof Benjamin Barber, die twintig jaar geleden de toekomst akelig nauwkeurig voorspelde in zijn boek Jihad vs. McWorld. Het IDFA nodigde Barber uit om uit de programmering vijftien films te selecteren die nauw aansluiten bij de thema’s van zijn boek. Globalisme, terrorisme, de cultuur van de angst, vluchtelingen: Barber voorspelde het allemaal, en zijn selectie toont hoe de wereld zich naar zijn boek heeft gevormd. De schrijver zal na elke voorstelling in discussie gaan met de makers.

De digitale revolutie komt tot leven in het DocLab programma Seamless Reality. De rol van sociale media, onze afhankelijkheid van computers en het teruglopen van de privacy worden hier gekoppeld aan technologieën als virtual reality, 3D printing en kunstmatige intelligentie. In vijftien speciale projecten toont De Brakke Grond de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van documentaire, kunst en techniek.

Tot slot nog een mooi initiatief van distributeur September Film. Die heeft de filmrechten van de documentaire Human aangekocht met als doel de volledige boxoffice, in samenwerking met de bioscopen, te doneren aan VluchtelingenWerk Nederland. Human beleeft haar Nederlandse première beleven tijdens het IDFA, waarna de film in de theaters wordt uitgebracht. Voor Human verzamelde regisseur Yann Arthus-Bertrand drie jaar lang emotionele verhalen van meer dan 2000 vrouwen en mannen uit 60 verschillende landen. Thema’s als liefde, oorlog, homoseksualiteit, vergevingsgezindheid, familie, leven na de dood, geluk, immigratie en de zin van het leven staan hierbij centraal. Human biedt een indrukwekkende kijk op de hedendaagse samenleving afgewisseld met prachtige beelden van onze planeet.

foto: oma Marianne toen en nu in Tom Fassaerts openingsfilm A Family Affair (Herrie) 

IDFA 2015 gaat 18 november van start met de wereldpremière van de Vlaams-Nederlandse documentaire A Family Affair van Tom Fassaert. Hierin duikt de jonge filmmaker in de bijzondere geschiedenis van zijn 95-jarige oma Marianne, het zwarte schaap van de familie.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

LadyBird
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180