banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

IDFA presenteert nieuwe artistiek directeur

30 januari 2018

Het International Documentary Festival Amsterdam heeft een opvolger gevonden voor de vorig jaar gestopte artistiek directeur Ally Derks. Het is Orwa Nyrabia (40), zelf documentaireproducent en festivalorganisator.

IDFA heeft haar tijd genomen om een opvolger voor Derks te zoeken. Zij was sinds de oprichting in festivaldirecteur. Terwijl in 2017 Barbara Visser interim leiding gaf, hebben bestuur en staf een jaar gezocht naar de geschikte kandidaat. Die is nu gevonden in de persoon van Orwa Nyrabia, momenteel werkzaam in Berlijn.

De is Syrië geboren Nyrabia begon zijn loopbaan als acteur en journalist. Vanaf 2004 is hij aktief als producent van documentaires over gevoelige kwesties in zijn thuisland. Return to Homs van Talal Berki was een Sundance-winnaar en opende het IDFA in 2013. Sindsdien is Nyrabia een bekend gezicht in Amsterdam geworden. Hij verrichtte jurywerk en was betrokken bij diverse programma-onderdelen. Zelf richtte hij in Syrië het Dox Box documentairefestival op.

In de Volkskrant vertelt Nyrabia vandaag goed bekend te zijn met de Nederlandse documentaire. ‘Nederlandse filmmakers pushen IDFA en IDFA pusht de Nederlandse makers. Dat blijft zo, natuurlijk.’ Hij wil vooral op de bres staan voor regisseurs die het moeilijk hebben. ‘Het is mijn taak ervoor te zorgen dat de solidariteit onder filmmakers behouden blijft. Het beschermen van filmmakers wordt alsmaar belangrijker.’ In 2012 tekende verschillende internationale filmprominenten een petitie om Orwa Nyrabia uit Syrische gevangenschap te krijgen.

Op de bres voor filmmakers in de knel: Orwa Nyrabia / IDFA 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
LadyBird