banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

IFFR 2017 wil spiegel van maatschappij zijn

10 januari 2017

Grote namen, veel nieuw talent, controversiële films en een themaprogramma over polarisatie: IFFR 2017 wil midden in de samenleving staan.

Zeer tevreden mag het festival zijn met de wereldpremière van Chez Nous, Lucas Belvaux’s drama over de opkomst van een rechts-radicale partij in Frankrijk. Luide afkeuring uit de hoek van het Front National betekent dat deze eerste voorstelling volop in de aandacht zal staan.

Ook een mooie opsteker: Moonlight heeft net de prijs van de Amerikaanse filmkritiek gewonnen. De film, die in drie fasen het leven van een jonge zwarte homo in Miami toont, is de vaandeldrager van het thema Parallax Views. Daarmee kijkt het IFFR naar de huidige polarisatie in de samenleving. Regisseur Barry Jenkins zal acte de présence geven.

Net zoals andere jaren heeft het IFFR weer een groot aantal programma-onderdelen met titels als Deep Focus, Voices, Perspectives, Limelight en Bright Future. De vraag werpt zich dan op of het publiek zich werkelijk laat leiden door dit soort etiketten en niet gewoon de programmakrant doorloopt op interessante titels. Maar hoe het ook zij, er is genoeg aanbod voor een paar mooie dagen film kijken aan de Maas.

Als openingsfilm koos directeur Bero Beyer voor Lemon, een tragikomedie rond een Amerikaanse veertiger voor wie het leven maar niet de goede kant op wil gaan. Schrijfster/regisseur Janicza Bravo ontving al heel wat prijzen voor haar korte films, dus de verwachtingen zijn hooggespannen.

Meer vrolijk getob in de Tiger-competitie. Quality Time van debutant Daan Bakker bevat vijf korte verhalen over mannen van in de dertig die worstelen met het leven. De enige Nederlandse deelnemer aan de Tigers heeft rollen voor onder meer Guido Pollemans en Michiel Romeijn.

Zoals eerder gemeld zal ook de documentaire Het doet zo zeer van Heleen van Royen in wereldpremière gaan. Hierin volgt de schrijfster het dementieproces van haar moeder. De Amerikaanse verfilming van de Curaçaose roman Dubbelspel, Double Play, krijgt op 28 januari zelfs koninklijk bezoek.

Een aantal vertrouwde IFFR-namen maken opnieuw hun opwachting. Jim Jarmusch, sinds zijn debuut in 1980 vriend van Rotterdam, neemt twee films mee: de Stooges-docu Gimme Danger en het poëtische drama Paterson met Adam Driver. En de Chileense grootmeester Pablo Larraín presenteert zijn eerste Engelstalige project: Jackie, een biopic over de iconische first lady Jackie Kennedy tijdens de nasleep van de moord op haar echtgenoot Jack, met Natalie Portman in de titelrol.  

België is sterk vertegenwoordigd, met naast Chez Nous onder meer Noces (A Wedding) van Stephan Streker. Hierin raakt een jonge Pakistaanse beklemd tussen haar roots en de Europese manier van leven. Het grote Japanse talent Koji Fukada komt met Harmonium, een modern familiedrama annex mysteriethriller over een ongenode gast. Het is slechts een greep, maar dat Rotterdam 2017 weer overloopt van sterke films lijkt wel duidelijk.

 De wereldpremière van Chez Nous zal veel belangstelling oogsten / Cinéart

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180