banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Imagine kijkt naar de toekomst

14 april 2016

Vanavond gaat in EYE het Imagine Film Festival van start, het jaarlijkse feestje van de fantastische film. Opvallend is dit jaar het groot aantal producties met een postapocalyptisch thema. Ook zijn er gratis symposia, onder andere over de Toekomst van de Stad. Imagine duurt tot en met 24 april.

Openingsfilm is Midnight Special van Jeff Nichols (Mud), een goed voorbeeld van het type genrefilm waarmee Imagine zich wil onderscheiden. Het verhaal draait om de ouders van een hoogbegaafde jongen die op de vlucht slaan voor de FBI. Gaandeweg blijken de kwaliteiten van hun zoon echt heel bijzonder.

Nichols koppelt sterk drama aan een Spielbergiaanse plot, en levert daarmee een intelligente publieksfilm. Daarvan draaien er meer op Imagine. High-Rise bijvoorbeeld, waarin Tom Hiddlestone verstrikt raakt in de klassenstrijd die woedt in een groot appartementencomplex. Of The Survivalist, waarin drie overlevenden van een catastrofe elkaars vertrouwen moeten zien te winnen.

foto: Michael Shannon probeert zijn zoon te verbergen voor de overheid in Midnight Special (Fox)

Veel films hebben zo’n postapocalyptisch karakter, duidelijk een thema dat cineasten momenteel bezighoudt. Zoals de Duitse zwarte komedie Der Bunker, waarin een gezin vrijwillig onderduikt in een bunker in het bos. Of Embers, waarin de slachtoffers van een catastrofe kampen met geheugenverlies. Wie is precies wie?

Tijdens het gratis te bezoeken symposium Toekomst van de Stad kijken deskundigen (waaronder beroemd architect Winy Maas) naar hoe de toekomststad door de jaren heen verbeeld is in de cinema. Nu al een must-see voorstelling is de masterclass van Alex van Warmerdam over zijn setdesign. Tickets gratis af te halen in EYE op de dag zelf (22 april), maar dan moet je wel vroeg zijn.

Voor een volledig overzicht, kijk hier.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px