banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Internationaal succes Burma Storybook slim voorbereid

28 november 2017

Het zijn cijfers waar de meeste documentairemakers slechts van kunnen dromen: 50.000 bezoekers. Toch wist de in Nederland geproduceerde docu Burma Storybook zo’n groot publiek te trekken, en nog wel in Myanmar zelf. Zodra de documentaire over de vervolgde dichter Maung Aung Pwint groen licht kreeg van de Birmese censor startten regisseurs Corinne van Egeraat en Petr Lom een uitgekiende campagne om de film overal in Myanmar vertoond te krijgen. Met onder meer gratis voorstellingen en een betaalbaar boek werd Burma Storybook breed onder de aandacht gebracht.

Schrijvers en dichters hadden het jarenlang zwaar in Myanmar. Onder de censuur waren zelfs woorden als ‘zonsopgang’, ‘rood’ en ‘ster’ verboden omdat ze zouden verwijzen naar de linkse oppositie. Niet vreemd dat dichter Maung Aung Pwint jaren in de gevangenis doorbracht. In Burma Storybook is te zien hoe in Myanmar poëzie de taal van het verzet is: zelfs vissers en boeren kunnen er verboden gedichten uit hun hoofd opzeggen. Nu de censuur de teugels heeft laten vieren is er ruimte om dissidenten aan het woord te laten. Dus ook ‘people’s poet’ Maung Aung Pwint. Door de vertoningen van Burma Storybook zo laagdrempelig mogelijk te houden, konden regisseurs Van Egeraat en Lom hun documentaire optimaal in de markt zetten.

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie