banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

Kanshebbers nominaties European Film Awards bekend

24 augustus 2016

Vijftig speelfilms zijn geselecteerd voor de European Film Awards 2016. Opvallend veel landen zijn dit jaar vertegenwoordigd: ruim 33, waaronder Nederland, al betreft het hier coproducties.

En ieder land hoopt natuurlijk dat het een nominatie krijgt. Die worden op 5 november tijdens het European Film Festival van Sevilla in Spanje bekendgemaakt  in de categorieën beste Europese cinematografie, montage, production design, kostuumontwerp, haar en make-up, muziek en sound design.

Zoals gebruikelijk zitten er een aantal klinkende titels tussen de kanshebbers, al moeten enkele films nog in de Nederlandse bioscoop verschijnen:  Een man die Ove heet (Zweden/Noorwegen), Krigen (Denemarken), Elle (Frankrijk/Duitsland), Florence Foster Jenkins (Engeland), I, Daniel Blake (Engeland/Frankrijk, Julieta (Spanje), Room (Ierland/Canada), La Fille Inconnue (België/Frankrijk) en Toni Erdmann (Duitsland/Oostenrijk).

Nederland is op de lijst vertegenwoordigd door vier coproducties: The Paradise Suite, Mammal, Kollektivet en D’Ardennen. Daarvan heeft eigenlijk alleen The Paradise Suite een nadrukkelijk Nederlandse inbreng . Wat dat betreft is het een mager jaar voor de Nederlandse cinema op de EFA dit jaar.

En er was meer goed nieuws voor EFA-kanshebber Toni Erdmann. Het debuut van de Duitse regisseur Maren Ade krijgt ook de Fipresci Grand Prix, de onderscheiding voor beste film van het jaar van de internationale filmpers. Het is voor het eerst dat deze prijs wordt uitgereikt aan een vrouw.
Ade zal de prijs in ontvangst nemen op 16 september tijden het Filmfestival van San Sebastian. De tragikomedie zal op 10 november in Nederland worden uitgebracht door September Film.

De 29-ste editie van de European Film Awards vindt plaats op zaterdagavond 10 december in Wroclaw, Polen, de Europese Culturele Hoofdstad 2016. Voor de complete lijst van vijftig nominaties, klik hier.  

 

Foto: Kollektivet / September Film

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie