banner Pieter Konijn
NIEUWS - Beurzen & Festivals

La Chana wint publieksprijs IDFA

27 november 2016

De publieksprijs van IDFA is gewonnen door La Chana van Lucija Stojevic. De documentaire over flamencokoningin Antonia Santiago Amador was vanaf de eerste dag al favoriet.

Niet Syrië of de vluchtelingenproblematiek in Europa raakte het hart van de bezoekers van IDFA dit jaar, maar wel het zeer persoonlijke relaas van flamencodanseres Antonia Santiago Amador.

In de jaren zestig en zeventig maakte Amador als La Chana furore totdat ze op het hoogtepunt van haar carrière ineens uit de schijnwerpers verdween. In haar barokke boudoir in Barcelona onthult de inmiddels  bejaarde danseres wat er misging. Maar ook praat ze vol vuur over de mystiek van de flamenco en bereidt ze zich na drieëntwintig jaar voor op een laatste optreden.

Vanaf dag één voerde deze ode aan een flamenco-artiest, die ‘dansen als een labyrint vol schatkamers’ ziet en bij wie het vuur nog lang niet is gedoofd, de lijst van publieksfavorieten aan.

Regisseur Lucija Stojevic was zondag niet aanwezig om de prijs (5.000 euro) in ontvangst te nemen, maar bedankte het publiek met een videoboodschap.
Zondag is de laatste dag van IDFA dat dit jaar door 280.000 mensen werd bezocht en een recordomzet van ruim 1,3 miljoen euro boekte.

Of La Chana ook in de bioscoop wordt uitgebracht is vooralsnog onbekend.

 

Antonia Santiago Amador als en in La Chana / IDFA

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN